Explanatory power of earnings on stock returns : empirical evidence from Borsa Istanbul - Perek, Seda (My University, 2018)
Muhasebe bilgileri, işletmeler tarafından işletmenin mevcut ve potansiyel hissedarları da dahil olmak üzere içsel ve dışsal karar vericilere sağlanan ihtiyaca uygun ve halka açık bilgilerdir. Muhasebe bilgilerinin arasında kazançlar sermaye piyasalarındaki kaynak dağıtımını etkileyen bir gösterge rolünü üstlenmeleri nedeniyle özel bir öneme sahiptir. İşletmeler tarafından yayınlanan muhasebe bilgileri işletmelerin uymaları gereken kanunlar çerçevesinde benimsedikleri muhasebe standartlarına bağlıdır. Bu nedenle, sağlanan muhasebe bilgilerinin kalitesi halka açık işletmelerin uyguladıkları standartlar ve prosedürlerin kalitesine dayanmaktadır. Türkiye’de Sermaye Piyasaları Kurulu halka açık işletmelerin finansal tablolarını 2008 yılında bu yana Türkiye Finansal Raporlama Standartları’na (TFRS) göre raporlamalarını gerektirmektedir. Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (UMSK) tarafından yayınlanan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’nın (UFRS) doğrudan çevirileridir. UFRS ve dolayısıyla TFRS, yöneticilerin kendi yargılarını kullanmalarına olanak tanıyan prensip bazlı standart setleridir. Kazançlar işletmeler hakkında hayati önem taşıyan bir bilgi kaynağı olarak görülmekle birlikte bazı araştırmacılar kazanç bilgisinin sağlıklı bir bilgi kaynağı olmadığı görüşünü savunmaktadırlar. Dolayısıyla, kazançların hisse senedi fiyatlarındaki hareketleri açıklamadaki gücünün araştırılması gerekmektedir. Bu nedenle, bu tezin ana amacı kazançların hisse getirilerini açıklamadaki gücünü incelemektir. Kazanç bilgisi iki ana bileşenden oluşmaktadır: nakit akım bileşeni ve tahakkuk bileşeni. Bu farklı bileşenlerin hisse fiyatları üzerinde farklı etkileri olabilmektedir. Bunun yanı sıra, işletmelerin finansal tablolarını hazırlamada kullandıkları standartlar yöneticilerin yargılarını kullanmalarına izin verdiğinden tahakkuk bilgisi de iki ayrı bileşenden oluşmaktadır: ihtiyari olmayan tahakkuklar ve ihtiyari tahakkuklar. Bu nedenle, kazançların farklı unsurlarının görece açıklayıcı güçlerini belirlemek amacı ile kazançlar ve hisse senedi getirileri eş zamanlı ve gecikmeli olarak panel veri analizi ile incelenmiştir. İhtiyari tahakkukların ölçülmesinde Dechow (1995) tarafından geliştirilmiş olan Jones Model’in kesit varyasyonu kullanılmıştır. Borsa İstanbul’da 2008-2015 yılları dahil olmak üzere işlem görmekte olan 115 üretim firmasının kazanç ve hisse getirisi verileri analiz edilmiştir. Deneysel testlerin sonuçları, eş zamanlı modellerde işletme faaliyetlerinden nakit akımları, ihtiyari olmayan gelirler ve ihtiyari tahakkukları açıklayıcı değişken olarak içeren modelin en yüksek açıklayıcılığa sahip olduğunu göstermektedir. Gecikmeli modellerin açıklayıcı güçleri genel olarak eş zamanlı modellerin açıklayıcı güçlerinden dikkate değer biçimde yüksektir. Bu deneysel çalışmanın sonuçları gecikmeli kazanç verilerinin hisse senedi getirileri üzerinde eş zamanlı kazanç verilerinden daha fazla açıklayıcı gücü olduğunu ima etmektedir.

Accounting information is a publicly available information provided by companies; which is relevant to decision makers, who are the internal and external decision makers related with the company including the current and potential stockholders. Among the accounting information earnings has a crucial role in making investment decisions by investors since it has a signalling effect that directs the resource allocation in capital markets. Accounting information provided by the companies depends on the accounting standards that the companies adopt in their own legislative jurisdictions. Thus, the quality of the accounting information provided relies on the quality of the standards and the procedures that the listed companies abide by. In Turkey, the Turkish Capital Markets Board requires the listed companies to publish their financial statements according to the Turkish Financial Reporting Standards (TFRS) since 2008. Turkish Financial Reporting Standards are direct translations of the International Financial Reporting Standards (IFRS) published by the International Accounting Standards Board (IASB). IFRS, and therefore TFRS, is a principle based standard set that allows for the use of discretionary power by managers. Whereas earnings are considered as a vital source of information about companies, there are also other researchers, who believe that earnings are not a vigorous source of information. Therefore, the usefulness of earnings in explaining the stock price movements requires investigation. Hence, the main aim of this thesis is to investigate the usefulness, or the explanatory power of earnings on stock returns. Earnings information incorporates two main components: the cash flow component and the accruals component, which may have different effects on stock prices. Also, since the standards used by companies in preparing their financial statements requires discretionary power accruals information has two different components, as the nondiscretionary accruals and the discretionary accruals. For that reason, the different components of earnings are separately analysed in so far as to determine their relative explanatory powers through the use of panel data analysis on a contemporaneous and lagged level. The cross-sectional variation of the Jones Model by Dechow (1995) is utilized in the measurement of discretionary accruals. Earnings and stock return data of 115 manufacturing companies listed in Borsa İstanbul for the period between 2008-2015, inclusive, are analysed. The results of the empirical tests on contemporaneous stock returns and earnings components indicate that the model that includes cash flows from operations, nondiscretionary income and discretionary accruals as the explanatory variables has the highest explanatory power among the contemporaneous models. The explanatory powers of the lagged models in general are notably higher than the explanatory powers of the contemporaneous models. The findings of this empirical research imply that contemporaneous earnings information has lower explanatory power when compared to lagged earnings information over stock returns.
Keywords: Accounting; Emerging Markets; Endüstriyel yönetim; Gelişmekte Olan Piyasalar Earnings; Hisse Getirileri; Industrial management; Kazançlar; Muhasebe; Panel Data Analysis; Panel Veri Analizi; Stock Returns