Sosyal medyada manipülasyon : pkk tarafından oluşturulan haberler üzerine bir inceleme - Aydınalp, Hande Ş. (My University, 2019)
ÖZETSosyal Medyada Manipülasyon: PKK Tarafından Oluşturulan Haberler Üzerine Bir İncelemeGünümüz internet teknolojilerinin en önemli tezahürlerinden biri olan sosyal medya, kullanıcılarına yeni iletişim kanalları açan sanal bir sosyal ortam olduğu gibi; aynı zamanda habercilik açısından da profesyonellere, habere ulaşma, haberi yayma konusunda yeni olanaklar sunmaktadır. Haberciler çoğunlukla mesleki bilinç ve sorumlulukla haberlerin doğruluğunu teyit etme konusunda dikkatlidir. Ancak her biri amatör haberciye dönüşen sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarında aynı dikkat ve özeni göstermesi bilerek yahut bilmeyerek söz konusu olmamakta; bu da, bu yeni iletişim ortamlarında bilgi kirliliği oluşmasına neden olmaktadır. Doğru ve yanlışın, gerçek ile kurgunun birbirine karıştığı sosyal medya, bu özelliği ile terör örgütlerinin propaganda alanı haline dönüşebilmektedir. Fotoğraf montajlayarak, video kurgulayarak, yalan yanlış bilgileri servis ederek, sahte hesaplardan paylaşımlar yaparak, bilinçaltı etkileme yöntemlerini kullanarak paylaşımlar yapan terör örgütleri ve örgüt sempatizanları, bu yolla sosyal medya kullanıcılarını manipüle edebilmekte, algı yönetimi gerçekleştirebilmektedirler. Bu araştırmada terör örgütü PKK’nın, TSK tarafından Ağustos 2015 ile Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleştirdiği ‘Hendek Operasyonları’ sırasında sosyal medya üzerinden yürütülen devlete yönelik kara propaganda ve terör örgütüne yönelik propaganda amaçlı manipülatif Twitter paylaşımları incelenmiştir. Araştırmada hangi kodların, hangi tür tekniklerle manipülasyona uğratılarak sunulduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise sosyal medyada karşılaşılan manipülasyonların önüne nasıl geçilebileceği ile ilgili öneriler sunulmuştur.

ABSTRACTManipulation Of Social Media: A Revien Of News Generateo By The PkkSocial media, which is one of the most important manifestations of today's internet technologies, is a virtual social medium for new communication to its users; At the same time, professionals focused on journalism are aware of reaching the news, the news of the journalists are conscious about the security and the responsibility of confirming the accuracy of the news. However, one does not knowingly or unknowingly show the same attention and care in social media sharing, which turns into an amateur journalist; this leads to information pollution in these new communication environments.Social media, where right and wrong, reality and fiction are mixed, can turn into a propaganda area of terrorist organizations. Terrorist organizations and sympathizers of organizations that make shares by using photos, editing videos, editing false information, sharing false accounts, using subconscious influencing methods can manipulate social media users in this way; realize perception management. In this research, the manipulative Twitter shares of the state propaganda and the propaganda of the terrorist organization carried out by the Turkish Armed Forces (PKK) during the ‘Trench Operations’ carried out by the Turkish Armed Forces between August 2015 and June 2016 were examined. In this research, it has been tried to determine which codes are presented by manipulating with which techniques. In the conclusion section, suggestions on how to prevent manipulations encountered in social media are presented.
Keywords: Algı Yönetimi Manipulation; Broadcasting; Haber; Manipülasyon; Media; Medya; Motion pictures and television; News; Perception Management; PKK; Radyo-televizyon yayıncılığı; Sinema ve televizyon; Social Media; Sosyal Medya; Terör; Terror