Lomber disk hastalığında traksiyon tedavisi etkinliğinin spinal analiz ile değerlendirilmesi - Dağdeviren, Kunçay (My University, 2003)
Çalışmamız Şubat 2002-Ocak 2003 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniğimize bel ve bacak ağrısı şikayetiyle başvuran ve akut veya subakut lomber disk hernisi ve dejeneratif disk hastalığına bağlı intervertebral sinir kökü basısı olan 38 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda dünyada sık rastlanan, ağrı ve fonksiyonel kayba neden olarak yaşam kalitesini azaltan bel ağrılarının nedenlerinden lomber disk hernisinin tedavisinde kullanılan traksiyon yönteminin etkinliğini belirlemeyi amaçladık. Tesadüfi yöntemle 19'ar kişilik iki gruba ayrılan hastalardan, çalışma grubuna yüzeyel ısı (hot-pack), analjezik amaçlı elektrik stimülasyonu (TENS), derin ısı (ultrason) ve intermitant traksiyon, kontrol grubuna ise traksiyon dışındaki tüm fizik tedavi modaliteleri aynen uygulandı. Her iki gruba bel ve karın kaslarını güçlendirme ve germeye yönelik egzersizleri içeren konvansiyonel rehabilitasyon verildi. Tüm hastalar tedavi öncesi ve tedavi sonrası ağrı (Vizüel Analog Skalası, Oswestry Ağrı Sorgulama Formu) ,eklem hareket açıklığı (inklinometre ve gonyometre ile), kas kısalığı, kas gücü, fonksiyonel durum (Rolland Morris Fonksiyonel Durum Değerlendirme Skalası) yönünden değerlendirildi. Ayrıca hastalar hareketlerin hızı ve lomber omurga hareket açıklığı yönünden tedavi öncesi ve sonrasında üç boyutlu ölçüm yapan bilgisayarlı spinal analiz cihazı ile değerlendirildi. 2 haftalık tedavi sonunda her iki tedavi grubunda da bel ve bacak ağrısı semptomlarında azalma ve lomber omurga hareket açıklıklarında artış bulundu. Ancak ağrı, fonksiyonellik ve eklem hareket açıklığı açılarında intermitant traksiyon uygulanan çalışma grubunun diğer gruba göre daha farklı olmadığı sonucuna varılmıştır.

Evaluation with spinal analysis efficacy of traction treatment in lumbar disc disease. This study was performed on 38 patients who were referred to the physical medicine and rehabilitation department of the Marmara University School of Medicine because of low back and leg pain and diagnosed to have acute or subacute lumbar disc herniation or degenerative disc disease resulting in intervertebral nerve root compression. We aimed to asses the efficacy of traction in the treatment of lumbar disc herniation which is a common cause of low back pain. The patients were randomly selected into two groups of 19 patients each. The study group received superficial heat in the form of hot pack, analgesic electrical nerve stimulation in the form of TENS, deep heat in the form of ultrasound and intermittant traction. The control group received all the treatment modalities described above except for traction. Both groups also received a conventional rehabilitation program consisting of exercises to strengthen and stretch the low back and abdominal muscles. All patients were evaluated before and after treatment for pain using the visual analogue scale and the Oswestry Pain and Disability Index, range of motion using inclinometers and goniometers, muscle length and strength and functional status using the Roland-Morris Functional Assessment Scale. All of the patients also underwent computerised spinal analysis using a three dimensional spinal analysis system. Pain relief and increase in lumbar range of motion were observed in both groups of patients at the end of a two week treatment session. The group receiving intermittant traction was not superior to the control group in any of the assessment parameters described above. We concluded that intermittant traction did not provide any additional benefit to conventional physiotherapy in the patients with lumbar disc disease.
Keywords: Tıp