In vitro comparison of the retention in two different implant abutment systems - Alnmki, Sarah (My University, 2022)
Amaç: Restorasyonların optimal dayanıklılığı için çiğneme kuvvetlerine karşı stabilite ve uygun retansiyon kritik öneme sahiptir. Bu in vitro çalışmanın amacı, iki farklı implant-abutment sisteminde dinamik yükleme öncesi ve sonrası retansiyonu karşılaştırmaktır. Gereç ve yöntem: Bu invitro çalışmada 16 adet implant kullanılmıştır. İmplant-abutment sistemine göre iki gruba ayrılmıştır: Grup A; 8 implant TiDesign dayanağa bağlı, ve Grup B; 8 implant Acuris dayanak. Tüm dayanakların üstüne Lityum disilikat (IPS e.max CAD, Ivoclar Vivadent, Lihtenştayn) kronlar ile üretilmiştir. Tutuculuk, Instron (Evrensel Test Makinesi) kullanılarak ölçülmüş, ve her bir kronu yerinden çıkarmak için gereken yük Newton cinsinden kaydedilmiştir. Tutuculuk, hem statik hem de dinamik yüklemeden sonra ölçülmüştür. Veriler IBM SPSS V23 ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Sonuçlar, çiğnemeden önce istatistiksel olarak anlamlı bir sonucun elde edildiğini göstermektedir. Bununla birlikte, çiğneme sonrası önemli bir fark gözlenmemiştir. Grup A ve Grup B'nin çiğneme öncesi ortalama değeri sırasıyla 839.3 ve 183.2 N’dur. Benzer şekilde, çiğneme sonrası değerler grup A ve grup B için sırasıyla 376.4 ve 146.4 N olarak bulunmuştur. Sonuçlar, çiğneme öncesi ve sonrası değerlerin karşılaştırılması açısından istatistiksel olarak anlamlıdır. Sonuç: Bu in vitro çalışmanın sınırlaması dahilinde, Acuris sisteminin tutuculuğunun dinamik yüklemeden sonra siman tutuculu restorasyonlardan daha iyi olduğu sonucuna varılabilir.

Objective: Stability against masticatory forces and proper retention are critical for optimal durability of restorations. The aim of this in vitro study was to compare the retention before and after dynamic loading in two different implant-abutment systems. Materials and Methods: In this in vitro study 16 implants. Will be divided to two groups according to the implant-abutment system, Group A; 8 implants connected to TiDesign Abutment and Group B; 8 implant connected to Acuris abutment.Lithium disilicate (IPS.e.max CAD, Ivoclar Vivadent, Liechtenstein) crowns were fabricated. The retention is measured using Instron (Universal Testing Machine) load required to dislodge each crown will be recorded in newtons. The retention is measured after both static and dynamic loading. Data were statistically analyzed with IBM SPSS V23. Results: The results show that a statistically significant outcome was obtained before chewing. However, no significant difference was observed post-chewing. Group A and Group B had a mean value of 839.3 and183.2 N before chewing respectively. Similarly, post-chewing the values were 376.4 and 146.4 N for group A and group B respectively. The results are statistically significant in terms of comparison between the before and after chewing values. Conclusion: within the limitations of this in-vitro study it can be concluded that the retention of the Acuris system is better than cement retained after dynamic loading.
Keywords: conometric concept; Dental implants; Diş hastalıkları; Diş implantları; dynamic loading; konometrik konsept Retention; Tooth diseases; Tutuculuk