İlköğretim okulları I. kademede sınıf düzeninin sağlanmasında öğretmen özelliklerinin etkisi - Demiroğlu, Aysel (My University, 2001)
Bu araştırmada; ilköğretim okulları I. kademede sınıf düzeninin sağlanmasında öğretmen özelliklerinin etkisi belirlenmeye çalışılacaktır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma anketleri Karadeniz Ereğli sınırları içerisinde 3'ü özel olmak üzere 18 ilköğretim okulundaki I. kademe öğretmenlerine ve 4. , 5. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Okullar tesadüfi örneklem yoluyla seçilmiş, 155 öğretmen ve 1735 öğrenci üzerinde uygulama yapılmıştır. Her iki anket formu da iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kişisel bilgiler ve bağımsız sorular, ikinci bölümde ise bağımlı sorular yer almakta; her iki anket formunun ikinci bölümünde 35'er soru bulunmaktadır. Bu çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Yayınlar,üçüncü bölüm Yöntem, dördüncü bölüm Bulgular, beşinci bölüm bulguların yorumlandığı Tartışmalar, altıncı bölüm Sonuçlar, yedinci bölüm ise Öneriler başlığı altındadır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; sınıf düzeninin sağlanmasında öğretmen özelliklerinin etkisi belirgin farklılıklarla ortaya çıkmaktadır. Araştırmanın bazı önemli sonuçları şunlardır: çok sert öğretmen davranışları büyük bir çevre tarafından kabul görmemekte, disiplinin sağlanması açısından öğretmenlerden pozitif yaklaşımlar beklenmektedir. Öğretmenin alanına hakim ve tecrübeli olması sınıf disiplinini sağlamayı kolaylaştırabilmektedir. Araştırmanın bazı önerileri şunlardır: Öğrencilerinizi tanıyın, onlara karşı tatlı sert bir yaklaşım izleyin, tutarlı olun,kuralları adilce uygulayın, öğrenciler arasında ayrım yapmayın, dersi yöntem-teknik ve materyal açısından zengin tutun, alanınıza hakim olun.

In this research The Effect Of Teacher's Characteristics In Providing Classroom Discipline In Primary Schools will be tried to be emphasized. Survey method has been used.. Research surveys were made by primary school teachers and 4 th and 5 th grade students in 21 primary schools ( 3 of them were private others were publics schools ) in Karadeniz Ereğli. Both survey forms have two parts. In the first part personel information and independent questions are included. However, the second part involves dependent questions. There are 35 questions in the second part of both forms. This research has 7 parts; Introduction, Related Books and Articles, Method, Findings, Discussion, Results and Proposals. After the evaluations, the effect of teacher characteristics in providing classroom discipline are obvious. The important results of this research are rigid teacher behaviours are not accessed by the environment and teacher are expected to behave in a positive manner. Teacher's subject knowledge and his/ her experience reduces the discipline problems in the classroom. Research's proposals are; know your students, be sweet rigid in your attitudes toward them, be consistent, be fair, don't take any side, enrich the lessons by using materials and techniques and know your subject well.
Keywords: İLKÖĞRETİM OKULLARI; ÖĞRETMENLER-KİŞİSEL ÖZELLİKLER; ÖĞRETMENLER,İLKOKUL