Hiperkolesterolemi ile tavşan aortasında meydana gelen aterosklerotik değişiklikler ve vitamin E’nin rolü - Aytan, Nurgül (My University, 2002)
Ateroskleroz ve komplikasyonları tüm dünyada başlıca ölüm nedenleri arasında gelmektedir. Ateroskleroz arterial duvarın normal hücresel elementleri, T hücreleri, monosit/ makrofaj ve modifiye lipoproteinler arasındaki etkileşimlerle sonuçlanan kronik inflamasyonun bir şeklidir. Bu inflamasyon süreci sonunda arter lümeni içine doğru ilerleyen plak veya kompleks lezyonun gelişmesine neden olur. Plak yırtılması veya tromboz miyokard infaktüsü ve strok gibi akut klinik komplikasyonlar ile sonuçlanır. Epidemiyolojik çalışmalar pek çok genetik ve çevresel faktörlerin arasında artmış serum kolesterol ve okside LDL (low density lipoproteins-düşük dansiteli lipoproteinler) değerleri aterosklerozun gelişmesinden sorumlu en önemli faktör olarak değerlendirilmektedir. Pek çok çalışma bu süreçte başta oksitlenmiş düşük dansiteli lipoproteinler olmak üzere oksidatif mekanizmaların varlığına işaret etmektedir. Ayrıca bazı epidemiyolojik çalışmalarda vitamini E gibi antioksidanların yüksek serum düzeyleri ile iskemik kalp hastalıkları arasında ters bir orantı olduğunu göstermiştir. Diğer taraftan vitamin E'nin düz kas hücre çoğalmasını baskıladığı ve ayrıca CD36 'scavenger receptor' (SR) ekspresyonunu inhibe ederek okside LDL'lerin alınımını azalttığı hücre kültürü çalışmalarında gösterilmiştir. Bu çalışmada ise kolesterol ile beslenen tavşanlarda CD36 ekspresyonunun kontrole oranla ne durumda olduğu, vitamin E verilmesi ile bu durumun ne şekilde etkilenebileceği araştırıldı. Bir grup tavşan vitamin E'den fakir % 2 kolesterol içeren yemle beslenerek ateroskleroz oluşturuldu. Diğer grup ise kolesterollü yeme ek olarak 4 hafta boyunca 50mg/ kg/ gün vitamin E kas içine injekte edildi. Dört hafta sonra aorta mikroskopik olarak incelendi. CD36 mRNA ekspresyonu ters transkripsiyon polimeraz zincir reaksiyonu ile analiz edildi. Mikroskopik inceleme ile kolesterolle beslenen tavşanların aortasında tipik aterosklerotik lezyonlar görüldü. Buna ilaveten CD36 mRNA ekspresyonunun arttığı görüldü. Vitamin E verilen grupta bu değişikliklerin olmasının engellendiği ve CD36 mRNA ekspresyonunun azaldığı bulundu. Bu çalışma vitamin E'nin kolesterolle indüklenen aterosklerozu, CD36 ekspresyonunu baskılayan bir mekanizma ile köpük hücre oluşumunu inhibe ederek engellediğini göstermektedir.

Hypercholesterolemia induced atherosclerotic changes in rabbit aorta and role of vitamin E Complications of atherosclerosis are the most common causes of death in the world. Atherosclerosis can be considered to be a form of chronic inflammation resulting from interaction between modified lipoproteins, monocyte-derived macrophages, T cells, and normal cellular elements of the arterial wall. This inflammatory process can ultimately lead to the development of complex lesion, or plaques, that protrude into the arterial lumen. Plaque rupture and thrombosis result in the acute clinical complications of myocardial infarction and stroke. Among the many genetic and enviromental risk factors that have been identified by epidemiologic studies, elevated levels of serum cholesterol, oxidized LDL are probably unique in being sufficient to drive the development of atherosclerosis. Numerous studies have suggested the involvement of oxidative processes in the pathogenesis of atherosclerosis and especially of oxidized low density lipoprotein. Furthermore, some epidemiological studies have shown an association between high dietary intake or high serum concentrations of antioxidants like vitamin E and lower rates of ischemic heart disease. On the other hand, it has been shown in cell culture studies that vitamin E inhibits smooth muscle cell proliferation and also reduces the uptake of oxidized LDL by inhibiting CD36 scavenger receptor expression. In this study, we investigated whether cholesterol feeding causes any changes in CD36 expression in rabbits. Albino male rabbits were fed on % 2 cholesterol containing vitamin E poor diet. A parallel group was fed on the same diet and 50mg/ kg/ day vitamin E i.m for 4 weeks. After 4 weeks, aortas were removed and analysed by microscopy for atherosclerotic lesions. Aortic samples were analysed for CD36 mRNA expression by reverse transcription-polymerase chain reaction. The aortas of cholesterol-fed rabbits showed typical atherosclerotic lesions, detected by microscopic examination and overexpression of CD36 mRNA. Vitamin E fully prevented cholesterol induced atherosclerotic lesions and overexpression of CD36 mRNA. This study indicates that vitamin E inhibits development of cholesterol-induced atherosclerosis and foam cell formation by a mechanism involving downregulation of CD36 expression.
Keywords: Biyokimya; Biyoloji