Okul öncesi dönemi 60-72 aylık çocuklar için çoklu zekâ kuramına göre düzenlenmiş bir müzik eğitimi ve bireysel enstrüman eğitimi programı geliştirilmesi: piyona eğitimi örneği - Modiri, Işıl Güneş (My University, 2009)
OKUL ÖNCESİ DÖNEMİ 60-72 AYLIK ÇOCUKLAR İÇİN ÇOKLU ZEKÂ KURAMINA GÖRE DÜZENLENMİŞ BİR MÜZİK EĞİTİMİ VE BİREYSEL ENSTRÜMAN EĞİTİMİ GELİŞTİRİLMESİ: PİYANO EĞİTİMİ ÖRNEĞİ Bu araştırma, Okul öncesi dönemi 60-72 aylık (5-6 yaş) çocuklar için çoklu zekâ aktiviteleriyle donatılmış bir Müzik Eğitimi yano Eğitimi geliştirme amacıyla yapılmıştır. Geliştirilen Müzik Eğitimi adet Program, Öğretmen Kılavuz Kitabı, Öğrenci Çalışma Kitabı, 14 VCD’den oluşmuş ve İstanbul’da 6 İlköğretim okuluna bağlı 15 okul öncesi sınıfında ilgili yaş grubuna sınıfların kendi öğretmenleri tarafından 14 hafta boyunca uygulanmış ve her ünitenin sonunda yer alan Gözlem & Değerlendirme formları ve uygulama bitiminde ilgili öğretmenlere uygulanan Görüşme formlarının değerlendirilmesiyle programdaki eksiklikler saptamış ve programda gerekli görülen değişmeler yapılarak, program son halini almıştır. Bireysel enstrüman eğitimine örnek olarak geliştirilen Piyano Eğitimi adet Program, Öğretmen Kılavuz Kitabı ve 7 zeka türü için 7 farklı Öğrenci çalışma Kitabı’ndan oluşmuş ve İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki bir ilköğretim okulunun ana sınıflarından Tele Çoklu Zeka Envanteri uygulanarak farklı baskın zekalara sahip, daha önce hiç piyano dersi almamış çocuklar arasından seçilen eşdeğer 2 çalışma grubuna (n=7+7) program geliştirmeci tarafından 14 hafta boyunca uygulanmıştır. İlgili program Deney Grubu’na çoklu zekâ aktiviteleriyle uygulanırken, Kontrol Grubu’na klasik piyano öğretim yöntemleriyle uygulanmıştır. Uygulama bitiminde piyano eğitimcilerinden oluşan bir jüri oluşturularak, öğrencilerin performansları, yine program geliştirmeci tarafından hazırlanan gözlem & değerlendirme formu aracılığıyla jüri tarafından değerlendirilmiş ve gerekli analizler yapılmak üzere program geliştirmeciye sunulmuştur. Elde edilen veriler SPSS (Sosyal Bilimler için analiz aracılığıyla Mann Whitney U testi ile analiz edilmiş ve Deney ve Kontrol grupları arasında Deney grubu lehine p<0.01 düzeyde anlamlı fark elde edilmiştir. Anahtar Sözcükler: Okul Öncesi Müzik Eğitimi Okul Öncesi Piyano Eğitimi yano Eğitiminde Çoklu Zekâ Aktiviteleri, Müzik Eğitiminde Çoklu Zekâ Aktiviteleri, Müzikte Program Geliştirme

IMPROVEMENT OF A MUSIC EDUCATION PROGRAM AND A PIANO EDUCATION PROGRAM BASED ON MULTIPLE INTELLIGENCES THEORY FOR PRE-SCHOOL PERIOD (60-72) - MONTH CHILDREN: THE CASE OF PIANO EDUCATION This research has been done by the aim of improvement a Music Education Program and a Piano Education Program equipped with multiple intelligences activities for pre-school (60-72)-month (5-6 year-old) children. The improved Music Education Program contains; Program, Teacher Guide Book, Student Workbook, 14 VCD and has been applied to related aged children in Istanbul 15 pre-school classes connected to 6 primary school for 14 weeks by they own teachers and by way of assessing the Observation & Assessment Forms in the end of each unit filled by the teachers and Meeting Forms applied to the teachers at the end of application, the deficiencies of the program has been determined and by making necessary changes, the program has reached to it’s last position. The improved Piano Education Program as a sample for individual instrument education contains; Program, Teacher Guide Book and 7 different Student Workbook for 7 different dominant intelligence type and has been applied to 2 equivalent study group (n=7+7) chosen among students with different dominant intelligences and have never attend to a piano class before, bye the program improver for 14 weeks in Istanbul/ Kadıköy. At the end of the application, a jury has been formed and the performances of the students have been assessed by the jury and have been offered to the program improver for making necessary analyzes with Observation & Assessment Forms prepared by the program improver. The obtained data has been analyzed (Mann Whitney U Test) with SPSS (an analyze program for social sciences) and eloquent difference has been obtained among Experiment and Control groups (p<0.01). Key Words: Music Education Program in Pre-school, Piano Education Program in Pre-school, Multiple Intelligence Activities in Piano Education, Multiple Intelligence Activities in Music Education, Improvement of a Program in Music
Keywords: Eğitim_Müzik; Okul Öncesi_Müzik Eğitimi