The importance of technical supervision in industry and its social implications - Yörük, K. Serhan (My University, 2006)
TEKNİK GÖZETİMİN SANAYİDEKİ ÖNEMİ VE SOSYAL ETKİLERİ Materyal kontrolünün bir çok boyutu vardır. Bu kontrolün sağlanabilmesi için çeşitli mühendislik bilimleri tarafından bir çok metot önerilmiştir. Bu tezde, materyal kontrolü problemini çözmek için, bilimsel disiplinleri arası bir çalışma kullanılarak materyal bazlı gözetim/ denetim teknikleri önerilmiştir. Sonuca ulaştıkça gözetim veya denetimin materyal kontrolünden başka amaçlara da hizmet edebileceğini göreceğiz. Bu kontroller uygun ve uygun olmayan ürünler ile sonuçlanacaktır. Uygun olmayan ürünler materyal, zaman, finans ve iş gücü kayıplarına yol açabilmektedir. Yukarıda anılan problemlerin engellenmesi için üretim ve hizmet firmaları çeşitli önlemler almak zorundadır. Bu önlemlerden bazıları denetim, kontrol, ve gözetimi içermektedir. İlk bölümde problem tespit edilmektedir. İkinci bölümde tezde kullanılan kavramlar açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde bir gözetim firmasının verebileceği hizmetler, endüstrinin denetimden beklediği temel ihtiyaçlarla karşılaştırılmaktadır. Dördüncü bölümde bu karşılaştırmanın sonuçları verilmektedir. Beşinci bölümde bu sonuçlar tartışılmakta ve endüstrinin bir gözetim firması kullanarak her iki tarafı tatmin edecek sonuçlara ulaşmasına yönelik yeni bir yaklaşım verilmektedir. Bu tezin amaçları arasında, faaliyetlerin devamlılığının sağlanması, kayıpların azaltılması, daha iyi kalitede üretim ve bir materyal krizi yaşanmadan çeşitli tedbirlerin ve önlemlerin alınmasıdır.

Control of materials has too many dimensions. However, for material control, there are several techniques proposed from various scientific disciplines. In this thesis, my intent was to propose an interdisciplinary study to overcome this controlling problem by implementing more material oriented inspection techniques. When we reach to conclusion, we will see that inspection will involve more practices than we may ever think of. Each of these controls can be concluded by conforming products or non-conforming products. Non-conforming products can cause material, time, financial and labor losses as well. In order to avoid these problems in the subjects listed above, manufacturing and service companies should take several precautions. These precautions may include inspection, control, audit and supervision. In the first part the problem was stated. In the second part the concepts given above were detailed. In the third part the capabilities of an inspection company were compared with the basic needs of industry from inspection. In the fourth part the results of comparison were given. In the fifth part, these results were discussed and a new approach of the manufacturing companies in engaging an inspection company for the fulfillment of the inspection function to the satisfaction of both entities. The purposes of this thesis; are maintaining the continuity of operations, minimizing the losses, manufacturing with better quality, taking preventive/ proactive measures against probable material crisis.
Keywords: Endüstriyel Yönetim; Teknik _Denetim_Sanayi