Türkiye’de kayıtdışı istihdam - Özcan, Züleyha (My University, 2011)
Kayıtdışı ekonominin en önemli bileşenlerinden biri olan kayıtdışı istihdam son yıllarda özellikle gelişmekte olan ülkelerin başlıca ekonomik sorunlarından biri haline gelmiştir. Kısa dönemde işsizliği azaltması, toplumun yoksul kesimlerinin gelirlerini arttırması gibi bazı olumlu sonuçları olmasına rağmen, uzun dönemde devletin vergi gelirlerini azaltmak suretiyle kaynak dağılımını etkilemesi sonucu ülkelerin ekonomik, sosyal ve mali istikrarını tehdit eden bir nitelik taşımaya başlamaktadır. Türkiye’ye bakıldığında kayıtdışı istihdam sorunu; yıllar itibariyle nüfus oranında yaşanan değişim ve tarımdaki çözülmeye bağlı olarak, kırdan kente göç olgusunun artmasıyla başlamış, sanayi ve hizmetler sektörünün sayısı giderek artan işgücüne aynı oranda istihdam yaratamaması sonucu; ekonomik, mali ve sosyal düzeni tehdit eder hale gelmiştir. Kayıtdışı istihdam sorununun karmaşıklığı ve bu sorunu ele alacak çeşitli girişimlerde çok sayıda aktörün (hükümet, işçi, işveren gibi) varlığı dikkate alındığında kısa dönemli ve geçici çözümler yerine, uzun vadeli ve etkili bir stratejinin gerekli olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır.

One of the most important components of the informal economy in recent years, especially in developing countries, informal employment has become one of the major economic issues. In the short term to reduce unemployment, the poorest sections of society such as increasing revenues, although some positive results in the long run by reducing state tax revenues as a result of the allocation of resources affects the country's economic, social and financial stability, threatening to move to a quality start. Looking at the problem of unregistered employment in Turkey, in the rate of population change over the years to unravel, and depending on agriculture, rural-urban migration began to increase, an increasing number of industrial and service sector employment in the labor force could not create the same rate as a result of economic, financial and social order to threaten was. The complexity of the problem of informal employment, and various attempts to address this problem, a large number of actors (government, workers, employers, etc.) Given the presence of short-term and temporary solutions, and effective long-term strategy is required is evident.
Keywords: Kayıtdışı İstihdam; Kayıtdışı İstihdam_Türkiye