To Save or not to Save the Kidney: Relieving UnilateralObstruction May Significantly Improve an Initially Low Split Renal Creatinine Clearance - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç Çalışmamızda akut/subakut tek taraflı komplet üreteral tıkanıklığa bağlı böbrek fonksiyonlarının nefrostomi ile tedavi sonrası değişimini göstermek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Otuz hasta prostpektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Hepsinin üreter taşı olup 24'ünde (%80) üst üreter ve 6'sında (%20) orta üreter yerleşimliydi. Tüm hastaların ileri düzeyde hidronefrozu olduğu için perkütan nefrostomi takılması planlandı. Nefrostomi takıldıktan sonra 1. haftada etkilenen böbrek nefrostomiden ve diğer böbrek üretral kreatinin klirensi ölçümü ile değerlendirilmiştir. Değişikliği saptamak için de 1. ayda nefrostomi ve üretral kreatinin klirensleri hesaplanıp 1. haftadaki sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Bulgular Hastalarımızın ortalama yaşı 44,6'dır (36-54). Etkilenen böbreğin 1. haftadaki kreatinin klirensi 38,8±4,9 ml/dak iken 1. aydaki değer 42,5±5,4 ml/dk'ya yükselmiştir (p<0,001). Tüm hastaların kreatini klirens analizlerinde %2,3 ile %17,3 arasında artış saptanmıştır. Sonuç Çalışma sonuçlarımıza göre tek taraflı komplet üreteral tıkanıklığa bağlı bozulan böbrek fonksiyonu nefrostomi takılması sonrası 1. ayda 1. haftaya göre anlamlı olarak düzelmektedir. Bu düzelme böbrek fonksiyonları sınırda olan tek taraflı tıkanıklığı olan hastalarda asıl tedaviye veya nefrektomi yapmaya karar vermede etkili olacaktır.

Objective The aim of this study was to evaluate the change in acute/subacute unilateral renal function after the relief of complete unilateral ureteral obstruction by nephrostomy. Materials and Methods Thirty patients were prospectively enrolled in the study. All had ureteral stone, which were located in the upper ureter in 24 (80%) and in the middle ureter in 6 (20%) patients. As all patients had high-grade hydronephrosis, a percutaneous nephrostomy catheter was placed for the relief of obstruction. At the first week of urinary diversion, 24-hour creatinine clearance (CC) of both affected and normal kidneys were evaluated. In order to determine the difference, same evaluation was performed on the fourth week of nephrostomy placement. Results The mean age of the patients was 44.6 (36-54) years. The mean CC of the affected kidney was 38.8±4.9 ml/min in the first week of urinary diversion and increased to 42.5±5.4 ml/min at the end of the fourth week (p<0.001). All patients showed an improvement in CC levels ranging between 2.3% and 17.3% with a mean rate of 8.5±4.7%. Conclusion According to our results, kidney function may improve during the first month after the relief of obstruction. This improvement may be significant for borderline renal function to determine the curative treatment of an obstructed kidney.
Böbreği Kurtarmak ya da Kurtarmamak? Tek Taraflı Üreteral Obstrüksiyonun Tedavisi Erken Dönemdeki Düşük Kreatinin Klirensini Anlamlı Olarak Arttırabilir
Keywords: Cerrahi