Matematik öğretmen adaylarının limit ve süreklilik konusuyla ilgili kavram yanılgıları - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Konu alan bilgisi öğretmen yetiştirmenin en önemli bileşenlerinden biridir ve bu nedenle pek çok matematik eğitimcisinin dikkatini üzerine çekmiştir. Öğretmenin herhangi bir konudaki alan bilgisini belirlemede kullanılabilecek en önemli değişkenlerden biri de o konuyla ilgili sahip olduğu kavram yanılgılarıdır. Bu çalışmanın amacı öğretmen adaylarının limit ve süreklilik kavramlarıyla ilgili kavram yanılgılarını ortaya koymaktır. Veri toplamak için, açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşan bir alan bilgisi anketi geliştirilerek 37 Ortaöğretim Matematik Öğretmenliği son sınıf öğretmen adayına uygulanmıştır. Elde edilen veriler nicel ve nitel analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmen adaylarının limit ve süreklilik konularında literatürde de bahsi geçen, bir fonksiyon bir noktada limiti varsa o noktada tanımlı ve sürekli olması gerektiği, eğer bir fonksiyonun grafiği tek parçadan oluşmuyorsa, bu fonksiyon sürekli değildir gibi kavram yanılgılarına sahip oldukları görülmüştür. Aynı zamanda, bazı öğretmen adaylarının tanımsızlık ve belirsizlik kavramlarını ayırt etmede problemleri bulunmaktadır.

Content knowledge is one of the important components of teacher training and has attracted particular interest of many mathematics educators. One of the most important variables which can be used to determinate teachers’ content knowledge of any topic is their misconceptions related to this topic. The aim of this study is to investigate student teachers’ misconceptions related to the limit and continuity concept. To gather data, we administered a questionnaire which composed of open and closed-ended questions to 37 teacher candidates studying in Secondary School Mathematics Education. Obtained data were analysed by using qualitative and quantitative analysis methods. The results show that the student teachers have some misconceptions concerning the limit and continuity concept e.g. if a function has limit at a point, it should be defined and continuous at that point, if the graph of a function is not in one piece, it is not continuous. At the same time, some student teachers have difficulties in distinguishing the notion of ambiguity from that of indefiniteness.
Mathematics student teachers’ misconceptions on the limit and continuity concepts
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları