Din eğitiminde oyun - Kalender, Mustafa (My University, 1999)
Elinizdeki bu çalışmada Din Eğitimi'nin 'oyun' a bakış açısını ortaya koymaya çalıştık. Eğitim ve Öğretimde hakikaten önemli bir yere sahip olan oyun kavramını çeşitli yönlerden inceledik ve eğitimle olan ilişkisi üzerinde durduk. Her ne kadar perspektifimizi geniş tutmaya çalıştıysak da, yine de oyun kavramını tüm yönleriyle incelediğimizi söyleyemem. Bir çok konu ve alt başlığı buraya alamadık. Bilhassa oyun kelimesi ile eş değer olan kelime gruplarını ele almamız konunun bütünlüğü açısından pek mümkün olmadı. Esasen bu çalışmamızda 'oyun' u biyolojik bir işlev olmaktan çok, psikolojik ve kültürel bir olgu olarak toplum, fert ve topluma etkisi ve eğitim faaliyetleriyle olan ilişkisini ortaya koymaya çalıştık. Tez çalışmamız, Giriş, üç ayrı bölüm ve sonuç olmak üzere dört ayrı kısımdan meydana gelmektedir. Giriş kısmında; kültür, felsefe ve medeniyet açısından oyun, hukuk, savaş, sanat, şiir, ve müziğin oyunsal biçimleri, ve bazı filozoflara göre oyun üzerinde durduk. Birinci bölümde; oyun kavramı, oyun kuramları, oyun çeşitleri, oyunun mahiyeti, oyuncak, oyuncağın eğitimdeki rolü ve oyuncak seçimine değindik. İkinci bölümde ise; oyuna duyulan ihtiyaç, cinsiyet ve biyolojik gelişim açısından oyun, oyunun fayda ve zararlarını dile getirdik. Üçüncü bölümde de; başta oyunun Din Eğitimi olmak üzere, diğer disiplinlerle olan ilişkisini kurmaya çalıştık. Buradaki asıl amacımız, oyunu kültürel bir zemine oturtmaktı. Sonuç kısmında ise, oyun kavramını genel anlamda ele alarak, oyunun insan hayatındaki yerini, varlığını, oyun ile güzellik arasındaki bağı tartışmaya çalıştık.
Keywords: Din Eğitimi; Oyun