The woman-friendly organization - Deniz, Simge (My University, 2011)
İşin değişen doğası nedeni ile hızlanan işgücünün feminizasyonu, çalışan kadınlara özgü sorunları beraberinde getirdi. Bununla birlikte örgütler, cinsiyet ayrımcılığı ile eğitim & gelişim imkanlarının, pozitif fırsat eşitliği ölçütlerinin, annelik & babalık, aile dostu yan hakların ya da esnek çalışma saatlerinin azlığı nedeni ile çalışma hayatından çekilen nitelikli işgücünü kazanmak için kadın-dostu olmanın önemini fark ettiler. Ancak, birçok araştırma çalışan kadınların istekleri ve organizasyonel destek anlamında ihtiyaçları açısından homojen olduğunu varsaymaktadır. Bu araştırmada kadın-dostu olma kriterleri iş ve aile odaklı olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Bununla birlikte araştırmanın amacı, medeni durum, yaş, bağımlı sayısı, çocuk sayısı ve yönetsel kademe gibi demografik değişkenlerin, kadınların iş ve aile odaklı kadın dostu olma kriterlerini algılamalarında etkili olup olmadığını ölçümlemektir. Kadın-dostu organizasyon kavramı, Türkiye için son derece yeni bir konsepttir ve bu konu ile ilgili kapsamlı bir araştırma henüz yapılmamıştır. Bankacılık sektöründe yapılan anketin sonucunda, demografik değişkenler ile kadınların algıları arasında anlamlı ilişkiler ortaya çıkarılmıştır.

As the feminization of the workplace accelerated in terms of the changing nature of work, this new reality brought the issues of working women along. Nevertheless, the organizations realized the importance of being woman-friendly in order to reduce their talented women to opt out due to sex- discrimination, lack of training and development opportunities, positive equal opportunities measures, maternity and paternity benefits, family-friendliness or flexitime work arrangements. However, most of the studies assume that working women are homogenous in their desires and needs about the organizational support. In this study, the woman-friendliness indices are divided into two categorizes namely work-oriented and family-oriented in order to investigate if the demographic variables like marital status, number of elderly dependants, managerial level, age or number of children have an effect on the women employees’ perception of these categorizes on woman-friendly HRM. Woman-friendliness is a brand new concept for Turkey and there has not been any comprehensive investigation about this issue yet. According to results of the survey, which has been done in the banking industry, significant relationships between demographic variables and the perception of woman-friendliness have been discovered.
Keywords: Çalışan Kadınlar; İnsan Kaynakaları Yönetimi; İşgücü_Kadın