Periton diyalizi hastalarının ruhsal durumlarının tanılanması ve etkileyen faktörler - Peker, Nigar (My University, 2008)
1.ÖZET Araştırma İstanbul ilinde, Haziran-Kasım 2007 tarihleri arasında, periton diyalizi uygulayan hastaların ruhsal durumlarını tanımlamak ve bu durumu etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilimdalı Nefroloji Bilimdalı Periton Diyalizi ünitesinde takip edilen 60 hasta ile Marmara Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilimdalı Nefroloji Bilimdalı Hemodiyaliz ve SAPD ünitesinde takip edilen 32 hasta oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan hastaların sosyodemografik özellikleri ile yaşadıkları güçlükleri belirlemeye yönelik toplam 30 sorudan oluşan anket formu ile hastaların ruhsal durumlarının belirlenmesinde, toplam 53 sorudan oluşan Kısa Semptom Envanteri ( KSE) kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 10.0 kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodların yanısıra niceliksel verilerin karşılaştırılmasında parametrelerin ikiden fazla grup arası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis testi ve farklılığa neden çıkan grubun tespitinde Mann Whitney U test kullanıldı. Alt boyutlar arasındaki korelasyonun incelenmesinde Spearman’s rho korelasyon testi kullanıldı. Kısa Semptom Envanterine ait geçerlilik güvenilirlik değerlendirilmesinde Cronbach’s alpha katsayısı kullanıldı. Sonuçlar % 95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Araştırma bulgularına göre; hastaların %54,3’ünün erkek, %34,8’inin 46-55 yaş grubunda, %66,3’ünün evli, %37’sinin yüksekokul mezunu, %37’sinin emekli ve %35’inin 1-2 yıl süre ile periton diyalizi uyguladığı görülmüştür.Çalışma sonucunda, periton diyalizi süresi 1-2 yıl olanlarda, periton diyalizi uygulamasının sosyal yaşantıya, aile ilişkilerine, cinsel hayata, fiziksel aktivitelere katılmaya olumsuz yönde etkisinin olduğunu düşünenlerde, hastalık tansı konulduğundan bu yana psikolog/ psikiyatrist desteği almış hastalarda ve ailesinden yeterince destek alamadığını düşünen hastalarda kısa semptom envanterinin bazı alt boyut puanlarında anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. yaliz, Kronik böbrek yetmezliği, Periton diyalizi, Ruhsal durum bozuklukları, Psikososyal sorunlar .

Description of Peritoneal Dialysis Patients' Emotional State and Influential Factors The research was conducted in Istanbul province between June and November 2007 as a descriptive study for the purpose of determining the emotional state of patients undergoing peritoneal dialysis and the influential factors. The research sample was comprised of 60 patients being followed in the Peritoneal Dialysis unit at Istanbul University Medical Faculty, Department of Medicine, Nephrology Service, and 32 patients being followed in the Hemodialysis and SAPD unit at Marmara University Hospital, Department of Medicine, Nephrology Service. A 30-item questionnaire prepared by the researcher was used for data collection to determine the sociodemographic characteristics and difficulties experienced by the patients, and to determine their emotional state the 53-item Brief Symptom Inventory (BSI) was used. The Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows version 10.0 was used for the statistical analysis of the data obtained in the study. In the data analysis descriptive statistical methods (frequency) were used, Kruskal Wallis test was used in the comparison of the quantitative data for parameters between more than two groups, and Mann Whitney U test was used in the comparison of parameters of two groups. In the examination of the correlation between the subscales Spearman's rho correlation test was used. In the evaluation of the SSI's validity and reliability Cronbach alpha coefficient was used. According to the research findings 54.3% of the patients were male, 34.8% were between 46-55 years, 66.3% were married, 37% were university graduates, 37% were retired and 35% had been on peritoneal dialysis for 1-2 years. The results were evaluated at a 95% confidence interval and at a p<0.05 level of significance. In the results of the study there were significant results in some of the BSI subscales in individuals who had been on peritoneal dialysis for one to two years, in those who thought that peritoneal dialysis had a negative effect on their social lives, family relationships, sexual lives, and participation in physical activities, in patients who had gotten support from a psychologist or psychiatrist since diagnosed with the illness until the present, and in patients who did not think that they got enough support from their families. Key Words: Dialysis, chronic renal failure, peritoneal dialysis, emotional disturbances, psychosocial issues.
Keywords: Diyaliz_Hastalıklar; Halk Sağlığı