Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan değişimlerin ulusal basına yansımaları : Suriye krizi üzerine bir inceleme - Çakmak, Murat (My University, 2020)
Bu çalışma, 2011-2018 yılları arasındaki Suriye İç Savaşı’nda Türk Amerikan ilişkilerini, bu ilişkilerin Türkiye’nin tirajı en yüksek dört gazetesi olan Hürriyet, Sabah, Sözcü ve Türkiye gazetelerine yansıması, gazetelerin yayın politikaları ve ideolojileri kapsamında olayları haberleştirip gazete sayfalarında ve köşe yazılarında nasıl haberleştirdiği ve çerçevelediğini araştırmaya yönelik olarak yapılmıştır. Çalışmada kaynaklara gazetelerin günlük sayıları ve online veri tabanları incelenerek ulaşılmıştır. Birinci bölümde öncelikle küreselleşme kavramı ve bu sürecin zaman içindeki yolculuğu ele alınmıştır. Dünyayı hızla etkisi altına alan küreselleşmenin medya üzerindeki etkisi ve medyanın siyaset ile ilişkisi ve dış politikaya etkileri ele alınmıştır. İkinci bölümde Osmanlı Dönemi’nden başlayan Türk- Amerikan ilişkilerinin günümüze kadar olan seyri ele alınmış; çalışmanın odak noktası olan Suriye İç Savaşı üzerinden ikili ilişkiler detaylı şekilde analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde hala devam etmekte olan Suriye İç Savaşı’nın 2011-2018 yılları arasını kapsayan dönemde dört örneklem gazete olarak seçilen gazetelerin olay, olgu ve köşe yazıları üzerinden araştırma yapılmış ve gazetelerin bu süreçte ikili ilişkileri nasıl yansıttığı ve süreci nasıl ele aldığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise elde edilen verilerden hareketle gazetelerin Çerçeveleme Kuramı ile nasıl bir tablo oluşturmuş olduğuna dikkat çekilmiştir. Çalışma sonucunda örneklem olarak seçilen gazetelerde Türk Amerikan ilişkilerine uluslararası haber ajanslarından derlenen içeriklere sınırlı sayıda yer verildiği görülürken, sahip olunan ideolojilerin ve yayın politikalarının oluşturulan çerçeveler üzerinde etkisi olduğu görülmüştür.

In this study, the Syrian Civil War between 2011-2018 years of Turkish-American relations, the relations of Turkey's circulation the highest four newspapers, Hürriyet, Sabah, Sözcü and Türkiye is reflected in the newspapers, in the event of newspapers covered the publication of newspaper policy and ideology and corners It was conducted to investigate how he reported and framed his articles. In the study, the sources were obtained by examining the daily issues of the newspapers and online databases. In the first part, the concept of globalization and the journey of this process over time are discussed. The effects of globalization on the media, the relationship of media with politics and foreign policy are discussed. In the first part, the concept of globalization and the journey of this process over time are discussed. The effects of globalization on the media, the relationship of media with politics and foreign policy are discussed. In the second part, the course of Turkish-American relations starting from the Ottoman period until today is discussed and bilateral relations are analyzed in detail through the Syrian Civil War, which is the focus of the study. In the third part, a research was conducted on the events, facts and columns of the newspapers selected as four sample newspapers in the period between 2011-2018 of the ongoing Syrian Civil War, and it was tried to reveal how the newspapers reflect bilateral relations and how they handle the process in this process. In the conclusion part, it was pointed out how the newspapers created a picture with Framing Theory based on the data obtained. While the contents of Turkish-American relations compiled from international news agencies were given a limited number of places, it was observed that the ideologies and broadcasting policies had an effect on the frameworks.
Keywords: Çerçeveleme Kuramı Turkish-American Relations; Framing Theory; Halkla ilişkiler; Public relations; Suriye İç Savaşı; Syrian Civil War; Türk Amerikan İlişkileri; Written Press; Yazılı Basın