Resim eğitiminde obje-mekan ilişkisi - Şengül, Erhun (My University, 2003)
Resim eğitiminde obje-mekan ilişkisi konulu tez; gerek görsel sanatlarda gereksede resim eğitiminde obje ile mekanın karşılıklı etkileşim süreçlerini anlatan bir çalışmadır.Tezin amacı objelerin kurgulandıkları mekanın yapısallığından etkilenme süreçlerini saptayıp mekan içerisinde objelerin doğru yerleştirilmesine yöneliktir. Tezin ilk bölümünde görme faktörü ikinci bölümünde ise objenin tanımı anlatılmaktadır.Üçüncü bölüm mekanda objeyi etkileyen faktörlerden en önemlilerinden biri olan ışık ve renk elemanları üzerinedir.Bunu göz uyumu ve perspektif algılama takip etmektedir. Dördüncü bölüm mekan kavramı üzerinedir.Mekanda kullanılan doğal ve yapay ışık bu bölümün en önemli konularıdır.Bunu mekan ve kompozisyon , mekan ve resim konuları takip etmektedir. Çocuk resimlerinde obje ve mekan kavramının gelişim süreci örnek çalışmalarla dördüncü bölüm içerisinde anlatılan önemli bir konudur.Burada çocuk resimlerinin biçim ve kompozisyon olarak ele alınması obje-mekan kavramının önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Sonuç bölümünden hemen önce obje-mekan ilişkisinin günümüz sanatına yansıması psikolojik ve sosyolojik açıdan ele alınmıştır. En son bölüm sonuç bölümüdür. Burada tezin en başından beri incelenen konuların sentezi yer almaktadır.Obje -mekan ilişkisi her yönüyle incelenmiş ve maddeler halinde doğru kurgulanma süreçleri tespit edilmiştir. This thesis explains the interaction process of object-space in both art education and visual arts. Its aim is determining the process of object's being affected from the structure of the space, that is assembled in. In chapter one vision factor, in chapter two the determination of object is explained. In chapter three, the most important two factors, light and color, which affects object the most in the space, are explained. Perception and eye harmony follow these factors. In chapter four, concept of space is discussed. Natural and artificial lighting types are the basis of this chapter. In the next chapter, the formation process of object-space relation in children's paintings, is considered with exemplary studies. Last chapter is about psychological ans sociological reflection of object-space relation on today's art. In the closing chapter of this thesis, determined regulations of object-space relation is divided in to separate arcticles.
Keywords: Resim-Eğitim