Ekosistemekolojisi ve güncel çevre sorunları ünitesi'nin sosyobilimsel konular ile öğretimi hakkında öğrenci görüşlerinin incelenmesi - ÇAKIR, MUSTAFA (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı, 10. Sınıf Biyoloji müfredatındaki Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunları ünitesini yapılandırmacı bir yaklaşım temelinde sosyobilimsel konular bağlamında işleyen bir öğretim modülü tasarlamak ve modül ile ilgili öğrenci görüşlerini incelemektir. Araştırma eylem araştırması şeklinde tasarlanmıştır. Öncelikle üniteyle ilgili odaklanılacak SBK’lar “Küresel ısınma, nükleer santraller ve Kaz Dağları’nda maden arama çalışmaları” olarak belirlenmiştir. Veri toplama araçları tespit edildikten sonra araştırma sorularına bağlı olarak etkinlikler geliştirilmiştir. Uygulama yerinin belirlenmesi, okul yönetimi ile görüşmenin yapılması ve gerekli izinlerin alınması aşamalarından sonra uygulamaya geçilmiştir. Argümantasyon, yaratıcı drama, rol oynama, deney yapma, soru-cevap gibi yapılandırmacı öğrenme yaklaşımının farklı strateji, yöntem ve tekniklerinden yararlanılmıştır. SBK modülüyle zenginleştirilmiş ünite içeriği tamamlandıktan sonra 10. Sınıfta okuyan 60 öğrenciye 5 soruluk yazılı anket çalışması uygulanmıştır. Bu anket çalışması SBK temelli eğitimin öğrenciler üzerinde etkisini anlamak için SWOT analizi şeklinde yapılmıştır. Sorulara verilen cevaplar doğrultusunda 13 öğrenciyle 5-10 dakika arasında süren yarı-yapılandırılmış derinlemesine mülakat yapılmıştır. Yazılı anket ve sonrasında yüz yüze yapılan mülakatlarla toplanan veriler analiz edilmiştir. Öğrenciler SBK ile zenginleştirilen ders içerikleriyle ilgili farklı fikirlerin ortaya çıkması; deney, tiyatro gibi çeşitli etkinliklerin gerçekleşmesi; çevreye karşı farkındalık ve bilinçlenme kazandıklarını olumlu yön olarak görmüşlerdir.Öğrenciler SBK modülüyle işlenen dersler ile ilgili olumsuz bir görüş bildirmemişler, bir kısmı da olumsuz yönü ile ilgili soruya cevap vermemiştir.Öğrenciler “SBK bağlamında işlenen derslerdeki uygulamaların sınırlı yönleriyle” ilgili olarak; bazı materyallere ulaşmada sıkıntı yaşadıklarını, etkinliklere ayrılan sürenin yeterli olmadığını, sınıfın mevcudunun fazla olduğunu, evrensel SBK’lara daha fazla yer verilmesi konularını dile getirdiler.Öğrenciler “SBK bağlamında işlenen derslerdeki uygulamaların nasıl daha verimli olabileceği” ile ilgili materyallerin zenginleştirilmesi, okul içi ve okul dışı SBK etkinliklerinin arttırılması, diğer derslerle iş birliği yapılması, konunun uzmanlarıyla ve çeşitli kurumlardan görüş alınması önerilerini belirttiler.Öğrenciler yapılan etkinliklerin öğrenme ortamını zenginleştirdiğini, pozitif sınıf iklimi yaratarak gerek toplumu gerek dünyayı ilgilendiren konularla ilgili farkındalıklarının arttığını dile getirmişlerdir.
Keywords: Sosyobilimsel Konular; Swot Analizi; Biyoloji Eğitimi; Ekosistem Ekolojisi; Güncel Çevre Sorunları