Nüvesiz tip alternatör tasarımı ve uygulaması - Aslan, Tarık (My University, 2022)
Günümüzde fosil yakıtlara dayalı enerji kullanımı hem çevreye olumsuz zararlar vermekte hem de tükenebilir olduğundan gelecekte enerji krizlerine dair endişe yaratmaktadır. Buna karşın alternatif enerji kaynakları çevre dostu ve yenilenebilir oldukları için daha fazla tercih edilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır. Özellikle alternatif enerji üretimi tüketiciler tarafından sağlanırsa fosil yakıt kullanımı büyük ölçüde azalacak ve dünya üzerindeki enerji sorunu büyük ölçüde ortadan kalkacaktır. Tüketicilerin elektrik enerjisi üretimine dahil edilmesi ve bu durumun yaygınlaştırılması için küçük ölçekli alternatörlerin kolay ve düşük maliyetli üretimini sağlayacak bir yöntemin geliştirilmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde alternatörü meydana getiren stator, rotor ve gövdenin üretimi için çeşitli makine ve karmaşık işlemler gereklidir. Bu da zorlu bir süreçtir ve oldukça maliyetlidir. Bu nedenle 3 boyutlu yazıcı desteği ile çeşitli içerikte Polimer esaslı (PLA) malzeme kullanılarak stator, rotor ve gövde üretimi sağlanabilirse alternatör üretimi kolay ve daha az maliyetli olabilecektir. Bu çalışmada 750W gücünde, standart bir 3 Boyutlu (3B) yazıcı desteği ile çeşitli PLA filamentleri kullanılarak bir sürekli mıknatıslı senkron alternatör (SMSA) modellenmiş, analiz edilmiş, prototip olarak üretilmiş ve çeşitli testlere tabi tutulmuştur. Bu çalışmanın amacı, yeni bir üretim yöntemini ileri sürmek, bu alandaki gelişmelere öncülük etmek ve elektrik makinelerinin (EA’ların) gelişimine orijinal bir katkı sağlamaktır.
Keywords: Alternatör; Engineering; Mechatronics; Mekatronik; Mühendislik; Nüvesiz Tip; Sürekli Mıknatıslı Senkron Alternatör