Parçacık sürü optimizasyon algoritması ile çok ölçütlü performans değerlendirme modelinin oluşturulması - Aram, Kadir (My University, 2012)
PARÇACIK SÜRÜ OPTİMİZASYON ALGORİTMASI İLE ÇOK ÖLÇÜTLÜ PERFORMANS DEĞERLENDİRME MODELİNİN OLUŞTURULMASI Yapılan çalışmada, üst sezgisel yaklaşımlardan olan Parçacık Sürü Optimizasyon (PSO )tekniğinin bulanık mantık performans değerlendirme sistemi içerisinde kullanılması incelenmiş olup, bu yöntemle öğrencilerin derslerdeki sunumunu değerlendiren bir uzman sistem tasarlanmıştır. Değerlendiricilerin daha önceden yapmış olduğu değerlendirme işlemleri referans alınarak, ana ve alt kriter ağırlıkları PSO algoritması ile bulunmuş böylece değerlendirme modeli oluşturulmuştur. Bu işlemler gerçekleştirilirken öncelikle öğrencilerin sunum sırasında değerlendirme için gerekli olan ana ve alt kriterler belirlenmiştir. Belirlenen bu 24 adet kriter ile, değerlendiricilerden öğrencilere her kriter için sözel olarak ifade edilecek puanlar ve sonuç olarak genel sayısal bir puan verilmesi istenmiştir. Elde edilen bu değerler, PSO algoritması içerisinde bulanık mantık yaklaşımıyla oluşturulmuş model ile 24 adet kritere ait kriter ağırlıkları bulunmuştur. Hazırlanan model ile ister tek bir değerlendirici, istendiğinde birden fazla değerlendiricinin, öğrencilerin sunum performansının değerlendirilmesine yönelik ortak bir modeli ortaya çıkarılmıştır. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi için hazırlanan yazılım ile değerlendiricilerin modellerinin çıkarılmasının yanı sıra hazırlanan modeller ile sunum değerlendirilmesi de yapılabilmektedir.

CREATING MULTI CRITERIA PERFORMANCE EVALUATION MODEL WITH USING PARTICLE SWARM OPTIMIZATION In this study, Particle Swarm Optimization technique which is one of the metaheuristic approaches, is analyzed in a fuzzy logic performance evaluation system and an expert system is designed to assess students’ presentations with this method. Main and sub criterias are founded with PSO algorithm that referenced from assessment processes which is made by evaluators priorly and then determination of assessment model is done. During the practice of this processes, firstly main and sub criterias are determined to assess students’ presentation. With that 24 criterias, points in linguistic expressions for every criteria and a general numeric point for students is asked from evaluators. These obtained values, were tried with a model that generated with fuzzy logic approach in PSO algorithm and criteria weights of these 24 criterias were found. With prepared model either multiple or only one evaluators’ common model for evaluating performance of students’ presentations is revealed. By software that prepared to determine, evaluators model and evaluating presentations can be presented by this processes
Keywords: Bilgisayarlı Kontrol; Optimizasyon; Performans Değerlendirme