Genç erkek futbolcularda 8 haftalık kontrast ve pliometrik antrenman yöntemlerinin metabolik ve nöromüsküler faktörlerin adaptasyonunun değerlendirilmesi - Uzunhasan, Mehmet Berk (My University, 2023)
Amaç: Çalışmanın amacı; genç erkek futbolculara uygulanan kontrast ve pliometrik antrenman programlarının metabolik ve nöromüsküler faktörler üzerindeki etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, U17 seviyesinde 24 genç erkek futbolcu (yaş: 16,00±0,51 yıl; boy: 177,21±5,18; kilo: 66,20±6,25) katılmıştır. Katılımcılar rastgele olarak kontrast antrenman grubu (KAG; n=8), pliometrik antrenman grubu (PAG; n=8) ve kontrol grubu (KG; n=8) olmak üzere 3 ayrı gruba ayrılmıştır. Çalışma kapsamında, KAG ve PAG 8 hafta boyunca futbol antrenmanlarına ek olarak haftada iki gün kuvvet ve güç antrenmanları uygulamıştır. Kontrol grubu ise yalnızca futbol antrenmanlarını sürdürmüştür. Ön test ve son test deneysel yöntem kullanılan çalışmada deney ve kontrol grubunun antrenmanlar sonunda sürat, maksimum sprint hızı (MSH), çeviklik, sıçrama, elektromekanik gecikme (EMKG), aralıklı fitness testi (30-15 IFT) ve anaerobik hız rezervi (AHR) üzerine etkileri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Grupların ön test ve son test değerleri arasındaki farkları değerleri incelendiğinde KAG ve PAG sürat, çeviklik ve sıçrama parametrelerinde anlamlı olarak artmıştır (p0,05). MSH ve EMKG parametrelerinde ise yalnızca KAG anlamlı artış göstermiştir (p0,05). Gruplar arasındaki artışlar karşılaştırıldığında ise sürat ve aktif sıçrama değerlerinde hem KAG hem de PAG KG’ye göre anlamlı artış gözlemlenmiştir (p0,05). Skuat sıçrama, MSH ve ASR parametrelerinde yalnızca KAG, KG’ye göre anlamlı artış göstermiştir (p0,05). Çeviklik testinde ise yalnızca PAG KG’ye göre anlamlı olarak artış göstermiştir (p0,05). KG ise hiçbir gruba göre anlamlı artış göstermemiştir. KAG ise 0-50m, MSH ve AHR değerlerinde PAG’ye göre anlamlı bir artış göstermiştir. Sonuç: Her iki kuvvet/ güç antrenman yönteminin futbolda karşılaşılan fiziksel gereksinimlerin geliştirilmesinde faydalı olacağı görülmektedir. Maksimal süratin geliştirilmesi amaçlandığında kontrast antrenman yönteminin uygulanması pliometrik antrenmana kıyasla daha fazla gelişim sağlayacaktır.

Objective: Purpose of the study; The aim of this study is to examine the effects of contrast and plyometric training programs applied to young male football players on metabolic and neuromuscular factors. Materials and Methods: 24 young male football players (age: 16.00±0.51 years; height: 177.21±5.18; weight: 66.20±6.25) at U17 level participated in the study. The participants were randomly divided into 3 separate groups as contrast training group (CAG; n=8), plyometric training group (PAG; n=8) and control group (KG; n=8). Within the scope of the study, KAG and PAG applied strength and power training two days a week in addition to football training for 8 weeks. The control group continued only football training. The effects of the experimental and control groups on speed, maximum sprint speed (MSS), agility, jumping, electromechanical delay (EMD), intermittent fitness test (30-15 IFT) and anaerobic speed reserve (ASR) at the end of the training were compared. Results: When the differences between the pre-test and post-test values of the groups were examined, KAG and PAG increased significantly in sprint, agility and jump parameters (p0,05). Only KAG showed a significant increase in MSS and EMD parameters (p0,05). When the increases between the groups were compared, a signifcant increase was observed in the sprint and countermovement jump values in both KAG and PAG compared to KG. Only KAG showed a significant increase in squat jump, MSS and ASR parameters compared to KG. In the agility test, only PAG showed a significant increase compared to KG. KG did not show a significant increase compared to any group. KAG showed a significant increase in 0-50m sprint, MSS and AHR values compared to PAG. Conclusion: It is seen that both strength/ strength training methods will be beneficial in improving the physical requirements encountered in football. The application of contrast training method in a training program aimed at improving maximal speed will provide more improvement compared to pliometric training.
Evaluation of 8-week contrast and plyometric training methods on metabolic and neuromuscular adaptations in young male football players
Keywords: contrast; Football; Football players; Futbol; Futbolcular; kontrast; Kuvvet antrenmanı; metabolic; metabolik; neuromuscular; nöromüsküler Strength training; pliometrik; plyometric; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Turkey; Türkiye