Türk basınında Ermeni terörü (1973-1984) - Karakoç, Ercan (My University, 2008)
TÜRK BASININDA ERMENİ TERÖRÜ (1973–1984) Çalışmamızda, 1970 ve 1980’li yıllarda Türk diplomat ve temsilciliklerine yönelik ASALA ve JCAG-ARA gibi Ermeni terör örgütleri tarafından yapılan saldırıların Türk basınında yer almasına değinilmeye çalışılmıştır. Tezde, Ermeni terörünün tarihi arka planına, Ermenilerce kurulan örgütlere ve onların suikast geleneğine yer verilmiştir. Türklere yönelik Ermeni terörü üç kuşaktan oluşur. 1800’lü yılların sonları ile 1900’lü yılların ilk dönemlerinde Ermeniler tarafından yapılan ayaklanmalar, nümayişler ve suikast teşebbüsleri ilk kuşağı oluşturur. 1920’li yıllarda, son dönem Osmanlı idarecilerine yönelik yapılan suikast eylemleri ise ikinci kuşaktır. 1970 ve 1980’li yıllarda Türk diplomat ve temsilciliklerine yapılan saldırılar ise üçüncü dalgayı oluşturmaktadır. Son dönem terör dalgasını oluşturan ASALA ve JCAG-ARA eylemleri ise en kanlı Ermeni terörüdür. Türk devletinin vaktinde önlem alamaması sonucunda pek çok değerli diplomat hayatını kaybetmiştir. Türk birimlerinin operasyonlarının yanında Ermenilerin kendi aralarındaki hizipleşmelerin artması, ASALA ve JCAG-ARA terörünün zamanla bitmesine neden olmuştur.

ARMENIAN TERROR IN TURKISH PRESS (1973–1984) The Study explores attacks of Armenian terror organizations such as ASALA and JCAG-ARA against Turkish diplomats, representatives and foreign offices during the last decades of the 20th Century using the Turkish press. The thesis tries to emphasize the historical background of Armenian terror, their structures and assasination methods. Armenian terror against the Turks was mostly formed in three waves. The rebellions, demonstrations and assasination attempts organised by separatist Armenians consisted of the first wave during the last decades of the 19th and in the beginning of 20th Centuries. Assasinations against the last Ottoman bureaucrats in 1920’s were in the second generation. Attacks against Turkish diplomats, representatives and foreign offices during 1970 and 1980’s were in the third and the bloodiest one that were organised by ASALA and JCAG-ARA. A great many talented Turkish diplomats had been killed by Armenian terrorists due to deficient security precautions. The fractions that started between the different Armenian cliques after Orly Bombing in 1983 and Turkish security units operations against the Armenian terrorists brought the bloody activities of ASALA and JCAG-ARA to an end.
Keywords: Basın_Türkiye_Ermeni Sorunu; Ermeni Meselesi; Ermeni Sorunu_Basın; Tarih_Basın_Ermeni Sorunu