Performans değerlendirmenin kariyer üzerine etkileri - Yiğitoğlu, Süleyman (My University, 2004)
Bilgi teknolojisi devamlı gelişmekte, yönetim ve üretim teknikleri de teknolojik girişime uygun olarak devamlı değişmektedir. Küreselleşen dünya ekonomisinde rekabet gücünü sağlayabilmek için bu değişimi yakından izlemek, organizasyon yapılarını yeniden gözden geçirmek ve özellikle işgücünün niteliklerini devamlı geliştirmek gerekmektedir. Verimliliği sağlayabilmenin ve rekabette üstünlüğü yakalayabilmenin en önemli yolunun insan faktöründen geçtiğini anlayan işletmeler, bu faktörden en etkin bir şekilde yararlanabilmek için İnsan Kaynakları Yönetimi başlığıyla insanı yeniden keşfetme yollarını aramıştır. Çalışma yaşamında çağa ayak uydurmak ve insan kaynağının en etkin sağlanabilmesi için bireylerin temel ihtiyaçları doğrultusunda ortaya koyduğu kendi hedefleri ile çalıştığı organizasyonun geleceğe dönük hedefleri arasında uyum sağlanarak yapmakta olduğu işi daha iyi yapabilmesi, mevcut gelişmelerin daha da geliştirilmesi, ilerde üst pozisyonlara yerleşme olanağının tanınması karşımıza kariyer konusunu çıkarmaktadır. Doğru insanı doğru zamanda ve doğru yerde görmek, çalışan kişinin motivasyonunu kaybetmeden doğru hedeflere doğru zamanda koşacak kişiler oluşturmak için planlı ve sistemli bir performans yönetimine ihtiyacı vardır. Performans yönetimi ise beraberinde kariyer planlamasına olan ihtiyacı ortaya çıkarmaktadır. Kariyer planlaması hem birey hem örgüt açısından son derece önemlidir. Çalışma hayatında herkesin belli bir kariyeri vardır.Ancak çok az insan kariyerlerini ve gelecekteki planlarını analiz etmektedirler. Performans Değerlendirme, Performans Yönetim Sistemi, Kariyer Planlama, Kariyer Geliştirme, İnsan Kaynakları Yönetimi.

Information technologies are continually developing, and management and production techniques are following these developments. It is necessary to observe and apply these developments to compete in a globalizing World economy. It is an obligation to re-structure organization structure and improve workforce quality. Those corporates that understand the importance of human factor in catching the highest productivity and competitiveness, started to re-explore human through Human Resources Management to benefit most of this factor. To follow the new era and to use the most of human resources, it is important to have a parallel targets between indivuals' own basic needs and organization's future targets. This causes the a problem of career which involves promotion facilities with doing better jobs and improving current developments. There is a need for well planned and systemized performance management for using right person in right place and creating a team that works for the right targets without losing workers' motivation. Performance management brings out the the need for career planning. Career planning is very important for both individual and organization. Everybody in work life has a career, however, very few people analyzes theirself career and plans for the future. Performance Evaluation, Performance Management System, Career Planning, Career Development, Human Resources Management.
Keywords: Performans Değerlendirme