Distinctive products catalog application - Turhan, Tuğrul (My University, 2006)
ÖZGÜN ÜRÜNLER KATALOG UYGULAMASI Günümüzde elektronik ticaret çok yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Elektronik ticaretin çok kullanılan ve göz önünde olan kısmını ise internet üzerinden ürün satışları oluşturmaktadır. Henüz olgunlaşma sürecine girememiş olan elektronik ticarette birçok sorunla karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada daha çok elektronik ticarette kullanılan ürünlerin elektronik ortamda tanımlanmasından kaynaklanan sorunlar üzerinde durulacaktır. İnternet üzerinden ürün satışı yaparken karşılaşılan, ürün tanımlarının yetersizliğinden kaynaklanan başlıca sorunlar; tedarikçi firma ile veri alışverişinde karşılaşılan sorunlar, ürünlerin eksik sınıflandırılması ve yetersiz arama özellikleridir. İnternet üzerinden satış yapan firmalar genellikle, çok çeşitli ürünler satmaktadır ve sistemlerini kurarken öngördükleri ürünlere zaman içinde yenileri eklemektedirler. Sonradan eklenen bu ürünler çoğu zaman sistem değişikliği gerektirmektedir. Bu eksikliklerin giderilmesi için birçok ürün çeşidine hizmet edebilecek standart bir katalog yapısının oluşması gerekmektedir. Bu katalog yapısı ile tanımlanan ürün bilgileri hem veri alış verişinde hem de ürünlerin sınıflandırılmasında kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca ürünlere eklenen özellikler üzerinden arama yapılabilecektir. Bazı ürünler sadece boyut ve ağırlık gibi temel özeliklere sahipken, bazıları ise bu temel özelliklerin yanı sıra pil tipi, hafıza büyüklüğü, haberleşme frekansı ve protokolü gibi başka değişik özelliklere sahip olabilmektedir. Günümüzde genellikle her yeni ürün çeşidi için mevcut sistemlerde hususi (ad-hoc) değişiklikler yapılmaktadır. Farklı özelliklere sahip ürünlerin pazarlandığı sistemlerin hazır yazılımlar ile oluşturulması, ürün özelliklerine göre bilgi girişi ve sorgulanması oldukça zor olmakta, yazılım değişikliği gerektirmekte, doğallıktan uzaklaşmaktadır. Bu nedenle mevcut sistemlerin çoğunda bilgi girişi ve detaylı aramalar sadece marka, model, fiyat gibi temel özellikler üzerinden, yapılmaktadır.

DISTINCTIVE PRODUCTS CATALOG APPLICATION In recent years electronic commerce has been widely in use. Selling products over the internet constitutes a high percentage of transactions that is commonly known. As electronic commerce has not reached its maturity period, a lot of problems occur during these transactions. Major problems encountered are generally experienced in data exchange with distributors and lack of categorization and search options caused by inadequate product definitions. Companies that sell products over the internet usually have very many kinds of products. By time, new products join to the ones anticipated during the system design and these new products usually require some modifications on the related software. There is a need of a standard catalog structure that can serve for all types of products without requiring any modifications. Product definitions contained in this catalog structure should ease data exchange and product categorization. Additionally, this catalog structure should provide for the ability of searching products over their properties. Although some products have only basic properties like dimension and weight, others may have some sophisticated properties like battery type, memory size, communication frequency and protocol. Current systems usually require ad-hoc changes for a new type of product. Developing systems that have many types of products with on-the-shelf software, then entering and searching data by product properties is quite difficult. Therefore, many current systems support only based searching over basic properties like brand, model and price.
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği; Elektronik Ticaret