Doğal Afetleri Anlamlandırma ve Başa Çıkma: Covid-19 Salgını Üzerine Bir Araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Tüm dünyada olduğu gibi Covid-19 salgını Türkiye’de de yediden yetmişe herkesin hayatını etkiledi ve halen çeşitli boyutlarda etkilemeye devam etmektedir. Türkiye bağlamında Pandemi sürecinde üç konunun gündemi belirgin bir şekilde meşgul ettiği gözlemlenmektedir; (1) Covid-19 salgınına yönelik algılama ve anlamlandırma biçimleri, (2) Salgını kontrol etmeye yönelik tedbirleri ve bu tedbirlere yönelik tutumlar, (3) Enfekte olma riskiyle başa çıkma stratejileri. Bu betimsel çalışma, bu üç konuyu din ve dindarlık bağlamında ele almaktadır. Çalışmanın amacı, Türk halkının Koronavirüs salgınını nasıl algılayıp anlamlandırdığını ve hangi baş etme stratejilerini tercih ettiklerini incelemektir. Araştırmanın konusu ve amacı doğrultusunda Google Formları kullanarak çevrimiçi bir anket aracı geliştirdik. Anket formu 47 soru ve 7 farklı bölümden oluşmaktadır. Maddeler çoğunlukla Likert türlerinden oluşmuştur ve katılımcılardan her bir ifadeyi 1 (Kesinlikle Katılmıyorum) ile 5 (Kesinlikle Katılıyorum) arasında puanlamaları istenmiştir. Araştırmanın yayınlanması için İbn Haldun Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu Başkanlığı’ndan16.04.2020 tarih ve 2020/12-1 sayılı Etik Onay alınmıştır. Online olarak toplanan veriler daha sonra bilgisayar ortamında SPSS paket programına aktarıldı ve çeşitli analizlere tabi tutuldu. Bulgularımız, Covid-19 salgınının katılımcıların çoğu tarafından ciddiye alındığını gösteriyor. Katılımcıların üçte biri (%30), Coronavirüs salgınının arkasında siyasi veya ekonomik küresel manipülasyonun olduğuna dair komplo teorilerini onaylarken, neredeyse aynı oranda katılımcı (%29) salgının ilahi bir imtihan olduğuna inanıyor. Bu soru bağlamında, ankete katılanların beşte birinden biraz fazlası (%22) Koronavirüsün doğal bir salgın olduğunu, başka özel bir anlamı olmadığını ifade etmiştir. Son olarak, yanıt verenlerin yalnızca %9'u salgının bir tür ilahi ceza olarak anlamlandırmaktadır. Başa çıkma yolları ile ilgili olarak, ankete katılanların neredeyse tamamı (%98,6) "evde kalma", "hijyen" ve "sosyal mesafe" gibi koronavirüs önlemlerini uyguladıkları anlaşılmaktadır. Başa çıkma stratejisi olarak dua, ibadet ve zikir gibi dini ritüellere yönelimin yüksek (%86)olduğu tespit edilen araştırmamızda ayrıca salgın sürecinde insanların manevi bir desteğe ihtiyaç duyduğu katılımcıların neredeyse tamamı (%88) tarafından ifade edildiği tespit edilmiştir.

As in the whole world, the Covid-19 outbreak has affected the lives of people from age seven to _x000D_ seventy in Turkey and is still affecting in various dimensions. In the context of Turkey, it has been observed _x000D_ that three issues are clearly on the public agenda during the pandemic: (1) perception and meaning of the _x000D_ Covid-19 outbreak, (2) measures to control the outbreak and attitudes towards these measures, (3) ways of _x000D_ coping with the risk of infection and pandemic related restrictions. This descriptive study deals with these three _x000D_ issues in the context of religion and religiosity. The aim of the study is to examine how Turkish people perceive _x000D_ and make sense of Coronavirus outbreak and what coping strategies they prefer. We developed an online survey _x000D_ tool using Google Forms in line with the subject and purpose of the research. The survey form consists of 47 _x000D_ questions and 7 different sections. Items were mostly composed of Likert types and participants were asked to _x000D_ score each statement between 1 (Strongly Disagree) and 5 (Strongly Agree). Ethical approval for the research _x000D_ was obtained from the Ethics Board of ibn Haldun University (04/16/2020, 2020/12-1). The data was collected _x000D_ online then transferred to the SPSS package program in a computer environment and subjected to various _x000D_ analyses. Our findings show that the Covid-19 pandemic was taken seriously by most of the participants. A _x000D_ third (30%) of the respondents approve conspiracy theories that political or economic global manipulation is _x000D_ behind the Coronavirus outbreak, while nearly the same percentage (29%) believe that the outbreak is a _x000D_ manifestation of divine judgement. In the context of this question, just over a fifth (22%) of the respondents _x000D_ stated that Coronavirus does not have any special meaning other than that it is a natural epidemic. Finally, only _x000D_ 9% of the respondents clearly believe that the outbreak is a form of divine punishment. Regarding the ways of _x000D_ coping, almost all of the respondents (98.6%) follow coronavirus measures such as "stay at home," "hygiene," _x000D_ and "social distancing". The majority of the participants (86%) resort to prayer, worship and chanting to cope _x000D_ with fear, anxiety and stress caused by the Coronavirus, while a third (28.2%) of the participants cope by trying _x000D_ to be positive. Nearly all of the participants (88.2%) stated that people need “spiritual support” during difficult _x000D_ times and pandemics such as the Coronavirus.
Making Sense of Natural Disasters and Coping: A Study on Covid-19 Outbreak in Turkey