Profesyonel Futbol Şubeleri Bulunan Spor Kulüplerinin Mali Yapılarının Karşılaştırılması (Manchester United Futbol Kulübü - Fenerbahçe Spor Kulübü Örneği) - Yıldız, Suat (My University, 2008)
Bu araştırmanın temel amacı, profesyonel futbol şubeleri bulunan spor kulüplerinin mali yapılarının karşılaştırılması, aralarındaki benzerlikler ve farklılıkların ortaya çıkarılarak olumlu ve olumsuz yönlerinin belirlenmesidir. Bu amaçla İngiltere Premier Ligi’nde mücadele eden Manchester United Futbol Kulübü ile Türkiye Süper Ligi’nde mücadele eden Fenerbahçe Spor Kulübü mali tabloları incelenerek karşılaştırılmıştır. Araştırmada, kulüplerin 2004/ 05 sezonu faaliyet raporlarında bulunan bilanço ve konsolide gelir gider tabloları karşılaştırılmış ve bu tablolardaki değerler kullanılarak mali oranları elde edilmiş ve her iki kulübün mali durumları ortaya konulmuştur. Araştırma sonucunda; Manchester United Futbol Kulübü’nün cari oranı: 1,92, asit oranı: 1,66, toplam boçlar/ toplam aktifler oranı: 0,37, toplam boçlar/

sermaye oranı: 0,58, kısa vadeli borçlar/ öz sermaye oranı: 0,46 ve sabit varlıklar/ öz sermaye oranı: 1,12 olarak belirlenirken; Fenerbahçe Spor Kulübü’nün cari oranı: 0,38, asit oranı: 0,17, toplam boçlar/ toplam aktifler oranı: 1,07, toplam boçlar/ öz sermaye oranı: -15,08, kısa vadeli borçlar/ öz sermaye oranı: -5,59 ve sabit varlıklar/ öz sermaye oranı: -11,95 olarak belirlenmiştir. Ayrıca Manchester United Futbol Kulübü 1989/ 90 ile 2004/ 05 sezonları arasında gerek Premier Lig’de gerekse Avrupa’da Fenerbahçe Spor Kulübü’ne oranla çok daha fazla sportif başarı elde edebilmiştir. Sonuç olarak; Manchester United Futbol Kulübü’nün, Fenerbahçe Spor Kulübü karşısında daha iyi bir mali yapıya sahip olduğu ve bu mali yapının oluşturduğu finansal güç ile daha iyi sportif başarılar elde ettiği ortaya çıkmaktadır. SUMMARY Comparison of Financial Structure of Sports Clubs That Have Professional Footbol Branches (A Study on Fenerbahçe Spor Kulübü vs Manchester United Football Club) The main purpose of this study is to compare the financial structure of the sports clubs that have football branches, identify the similarities and differences and determine the positive and negative aspects . In this regard, the financial statements of Manchester United FC that is competing in the Premier League (English football league) and those of Fenerbahçe Sports Club that is competing in the Super League (Turkish football league) are compared. n the study, the balance sheets and consolidated income statements that are included to the annual reports of 2004/ 05 season of the clubs are compared and the figures taken from these statements are used in calculating the financial ratios and hence the financial structure of both clubs has been determined. The study reveals that: Manchester United FC has a current ratio of 1,92 , an acit test of 1,66, total debt / total assets ratio of 0,37 , total debt / equity ratio of 0,58 , current liabilities / equity ratio of 0,46 , fixed assets / equity ratio of 1,12 ; whereas Fenerbahçe FC has a current ratio of 0,38 , an acit test of 0,17 , total debt / total assets ratio of 1,07 , total debt / equity ratio of -15,08 , current liabilities / equity ratio of -5,59 , fixed assets / equity ratio of -11,95. Moreover, for period 1989/ 90 to 2004/ 05 Manchester United FC had more sportive success both locally and internationally as compared to Fenerbahçe FC. In conclusion, the study reveals that the financial structure of Manchester United FC is stronger than Fenerbahçe FC and the financial power derived from such financial structure brings out more sportive success.
Keywords: Futbol Sektörü_Avrupa; Futbol Sektörü_Türkiye; Spor_Ekonomik boyut