Türkiye’deki üç özel sağlık grubunun twitter hesabı içerik analizi - Bulu, Şeyma Birke (My University, 2019)
Amaç: Twitter, sağlık hizmetlerinde kurumsal markalaşmayı teşvik etmek için popüler ve yaygın olarak kullanılan bir sosyal medya aracıdır. Çalışmanın amacı, üç sağlık grubunun Twitter mesajlarının içeriğini incelemektir.Yöntem: Bu kesitsel çalışmada, üç özel sağlık grubu (A, B ve C Grupları) seçilmiştir. Twitter mesajları (tweetler), beğenilen tweetler ve retweet içerikleri ile paylaşım şekilleri incelenmiştir.Bulgular: Tweetlerin içeriği incelendiğinde en yüksek oranlar fotoğraflı tweetler'de (% 47,2) ve sadece metin içeren tweetlerde (% 43,1) görülürken, video içeren tweetler (% 7,6) ve GIF (% 2,1) içeren tweetler daha az tercih edilir. Çalışma grubunda toplam tweet sayıları değerlendirildiğinde, paylaşımların çoğu (A Sağlık Grubu:% 94,1, B Sağlık Grubu:% 96,4 ve C Sağlık Grubu:% 94,7) ‘Sağlıklı Yaşam ve Hastalıklarla’ ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda paylaşımların çoğunun ‘Check-up ve Koruyucu Hekimlik’ ile ‘Beslenme ve Diyet alışkanlıkları hakkında yapıldığı belirlenmiştir.Sonuç: Bu sağlık grupları, Twitter'ı hastalarla ve nüfusla iletişim kurmak için sosyal medya olarak kullanmaktadır. Sağlıklı yaşam ile Twitter mesajları bu gruplar için önemli konulardır.

Aim: Twitter is a popular and widely used social media tool, which is used to promote corporate branding in health services. The aim of the study was to examine the content of twitter messages of three health groups. Methods: In this cross-sectional study, three private health groups (Group A, Group B and Group C) were selected. Twitter messages of them were examined through the content of tweets and retweets as well as sharing types.Results: When the content of Tweets were examined, the highest ratios were seen in Tweets with photos (47,2%) and Tweets with texts (43,1%) whereas Tweets containing videos (7.6%) and GIF (2.1%) were less preferred.When total number of tweets were evaluated in the study group, most of them were related to healthy life and diseases in health groups (Group A: 94,1%, Group B: 96,4% and Group C: 94,7%). It is determined that most shares were made in “check-up and preventive medicine” as well as “nutrition and dietary” habits. Conclusion: These health groups use Twitter as a social media to communicate with patients and population. Twitter messages with healthy life were prominent issues for these groups.
Keywords: Health services administration; Özel Sağlık Grubu Twitter; Private Health Group; Sağlık hizmetleri yönetimi; Social media; Sosyal Medya; Twitter