Türk futbol altyapısında “yetenek yönetimi”, yurtdışı – yurtiçi kıyaslaması ve bir model önerisi - Gündüz yücel, Cem (My University, 2024)
Amaç: Günümüzde küresel bir endüstriye dönüşen futbolda, kulüplerinin altyapı sistemlerine verdikleri önemin artmasıyla birlikte uzun vadeli başarı ve finansal sürdürülebilirlik sağlamıştır. Ancak, Türkiye'deki futbol endüstrisinde küresel dönüşümün yeterince yansımadığı ve Türkiye ile Avrupa arasında önemli farklılıkların ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Bu kapsamda tez çalışması, Türkiye'deki futbol altyapısındaki eksiklikleri belirleyerek, Avrupa'daki başarılı yetenek yönetimi modellerinden dersler çıkarmayı hedeflemektedir. Çalışmanın temel amacı Türk futbolunun uluslararası rekabet gücünü artırmak için Türkiye'de futbol altyapısında gelişim için bir model önerisi sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada, nitel araştırma yöntemini kullanarak Türkiye ve Avrupa'daki futbol altyapısında yetenek yönetimine odaklanmaktadır. Bu kapsamda altyapının işleyişi ve stratejileri hakkında bilgi edinmek amacıyla, Türkiye'nin üst ligdeki üç takımının teknik yöneticileri ve Avrupa'nın üst ligdeki üç takımının teknik yöneticileriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerde, daha önce yapılan literatür taramasından elde edilen parametreler çerçevesinde oluşturulmuş yarı yapılandırılmış görüşme formatı kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan görüşmeler kapsamında elde edilen veriler tematik analiz kullanılarak kodlanmış ve alt temalar belirlenerek gruplandırılmıştır. Elde edilen gruplandırmalar ile Türkiye ve Avrupa'daki kulüpler arasında yapısal farklılıklar, yetenek yönetimi stratejileri ve kulüp yönetimine ilişkin karar alma süreçlerinde büyük farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda Türkiye'de futbol altyapısının Avrupa'ya göre temel bazı eksiklikleri saptanmıştır. Sonuç: Türkiye'deki futbol kulüplerinin uluslararası standartlara uyum sağlaması ve altyapıda yetenek yönetimine verdiği önemin artırılması, uzun vadeli başarı ve rekabet gücü için kritik bir adımdır. Ancak, bu sürecin başarılı olabilmesi için finansal destek, profesyonel yaklaşım, eğitim programlarının iyileştirilmesi ve uzun vadeli bir vizyonun benimsenmesi gerekmektedir

Objective: In today's football, which has evolved into a global industry, the increasing importance placed on club youth academy systems has ensured long-term success and financial sustainability. However, it is observed that the global transformation in the football industry is not adequately reflected in Turkey, and significant differences between Turkey and Europe have emerged. In this context, a thesis aims to identify the deficiencies in the football youth academy system in Turkey and draw lessons from successful talent management models in Europe. The main objective of the study is to propose a model for the development of football infrastructure in Turkey to enhance the international competitiveness of Turkish football. Materials and Method: The research focuses on talent management in football infrastructure in Turkey and Europe using a qualitative research method. In this context, semi-structured interviews were conducted with technical managers of three top-tier clubs in Turkey and three in Europe to gather information about the functioning and strategies of the football infrastructure. The interviews utilized a semi-structured format developed based on parameters identified through previous literature review. Results: The data obtained from the interviews were coded using thematic analysis and categorized by identifying sub-themes. The findings revealed significant structural differences between clubs in Turkey and Europe, as well as considerable disparities in talent management strategies and decision-making processes within club management. In this context, fundamental deficiencies in the football infrastructure system in Turkey compared to Europe were identified. Conclusion: It is a critical step for football clubs in Turkey to align with international standards and increase their emphasis on talent management in their football infrastructure for long-term success and competitiveness. However, for this process to be successful, it requires financial support, a professional approach, improvement of training programs, and the adoption of a long-term vision.
Talent Management in Turkish football infrastructure, internationaldomestic comparison and a model propos
Keywords: altyapı; Fiziksel uygunluk; Futbol; infrastructure; Physical fitness; Skill management; Soccer; talent; talent management; yetenek; Yetenek yönetimi; yetenek yönetimi Football