Yerel yönetimler ve gençlik politikaları bağlamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi örneği - Kuşcu, Batuhan (My University, 2018)
Gençlik, bir yönüyle insan ömründeki bir dönem anlamına gelirken, aynı zamanda enerji, üretim, gelişim, dinamizm ve hayata hazırlanma gibi süreçlerle de birlikte kullanılan çok yönlü bir kavramdır. Çalışmanın amacı, gençliğin tüm yönlerini değerlendirmek ve gençlere hizmet sunulan yönetim birimleri arasından yerel yönetimlerin rolünü ortaya koymaktır. Gençlik, insanı insan yapan varlık ve gelişim araştırmalarının bir konusudur. Çalışmanın kavramsal çerçevesi ise insan, kültür, kent ve gençlik olarak çizilmektedir. Literatür taramaları sonucunda gençlik politikalarının kökeni incelenmiş ve temel bakış açısı olarak kültür politikaları eksenli bir yaklaşım sergilenmiştir.Gençlik politikası oluşturma, etkileme ve uygulama süreci; gençlik bakanlıkları, yerel yönetimlerin gençlik birimleri, üniversiteler ve gençlik alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının ortak hizmet alanına girmektedir. Araştırmanın ortaya koymak istediği, yerel alanda üretilen/ sunulan gençlik hizmetleri ve politikalarına yerel yönetimlerin katkısı, rolü ve işlevinin tartışılmasıdır. Yerel yönetimlerin, gençliğe yönelik hizmetlerini kısa vadeli olmaktan çıkarması ve kentin genç nesil yetiştirme programlarını planlayarak belli bir derinlik kazanması için konu hakkında yapılacak akademik araştırma ve çalışmaların artırılması gerekmektedir. Çalışmanın örnek olayı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sunmuş olduğu gençlik hizmetleri üzerinden değerlendirilecektir.Yapılan araştırmalar, politika süreçleri ve örnek olay incelemesinin ardından; Kocaeli’deki gençlik politikalarını yerelde etkileyen tüm aktörler ve temsilcileriyle nitel bir araştırma yöntemi olan derinlemesine görüşmeler yapılmış olup, tüm veriler ve süreçler analiz edilerek çalışmaya uygun olarak değerlendirilmiştir.

Youth is a multi-dimension concept both used as a term in a human life and used with the processes such as growing, dynamism, preparing for life, energy and production. The purpose in the study is to evaluate all the aspects of youth and to expose the role of local government among management units presented service for youth. In a way, youth is a topic for searches of development and entity what makes a human being. Conceptional frame of the work is drawn as human, culture, city and youth. As a result of literature review, culture based policy is approached as a viewpoint by investigating the origin of youth policy.Creating, influencing and applying process of youth policy inserts the common service area of local government’s youth agency, universities and non-governmental organizations.What the study reveals is to discuss the contribution, role and function of local governments to the youth services and policies locally produced and presented. It is required to increase the number of academic searches and studies in order to take out local government’s services for youth to be short-run and to gain depth by planning city programmes of raising youth. The case study will be investigated on Kocaeli Metropolitan Municipality’s youth services.Searches are evaluated suitably by the analysis of all data and processes, deeply interviewed with the components and delegates that affect youth policies in Kocaeli locally in the pursuit of policy processes and case study.
Keywords: Devlet politikaları; Gençler; Gençlik; Gençlik hizmetleri; Gençlik politikaları; Government policy; Kocaeli; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; Kocaeli Metropolitan Municipality; Local government; Local Governments; Social movements; Sosyal faaliyetler; Turkey; Türkiye; Yerel yönetim; Yerel yönetimler; Youth; Youth policies; Youth services