Televizyonun kamuoyu inşası: El-Manar örneği - Göksun, Yenal (My University, 2016)
TELEVİZYONUN KAMUOYU İNŞASI: EL-MANAR ÖRNEĞİ Lübnan Hizbullahı ülkedeki geniş toplumsal desteği ve silahlı gücüyle bölge politikalarında rol alan önemli aktörlerden biridir. Hizbullah aynı zamanda İsrail karşıtı söylemi ve direniş politikasıyla Batı karşıtı bir duruş sergilemektedir. Suriye krizi, siyasi istikrarsızlık içindeki Lübnan için yeni bir kriz alanı yaratmıştır. Suriye'deki savaşa müdahil olan Hizbullah, bir yandan silahlı gücüyle sahada varlığını sürdürürken diğer yandan yayın organı El-Manar Televizyonu ile kamuoyunu inşa etmeye çalışmaktaıdr. Bu araştırmada El-Manar televizyonunun şiddet dilini kullanarak ne tür mitler ürettiği ve bu yolla izleyicilerin toplumsal gerçekliklerini nasıl yeniden inşa etmeye çalıştığı incelenmiştir. Araştırmada tv haberlerinde inşa edilen mitleri çözümlemek için Lübnan'da 2013 yılı sonunda yaşanan terör ve çatışma dönemi ele alınmıştır. Bu çatışma/ şiddet sürecinde El-Manar televizyonu ana haber bültenindeki videolar göstergebilimsel analize tabi tutulmuştur. İnşa edilen mitler ele alınarak iktidar ve söylem arasındaki ilişkinin yeniden açığa çıkarılması hedeflenmiştir. Araştırma sonucunda El-Manar televizyonunun ürettiği mitler yoluyla yeni düşman imgeleri inşa ettiği ve bu düşman tehdidini bertaraf edebilmek için şiddet politikaları önerdiği görülmektedir. Ayrıca Suriye'deki savaşı cihat görevi olarak tanımlayan Hizbullah'ın bu politikasıyla bölgedeki toplumsal farklılıkları ve gerilimleri derinleştirdiği ortaya konulmuştur. Hizbullah'ın direniş söylemini kullanarak Lübnan sınırlarını aşan bir hegemonya alanı kurma çabasında olduğu vurgulanmıştır. bnan, Hizbullah, Şiddet Dili, Toplumsal Gerçekliğin İnşası, Göstergebilim.

TELEVISION'S CONSTRUCTION OF PUBLIC OPINION: AL-MANAR CASE Hizbullah is one of the most important actors in the region with its wide popular support in Lebanon and its military capabilities. Hizbullah also adopts anti western attitude with its resistance politics and discourse against Israel. Syrian conflict has created another crisis for Lebanon who has long been politically destabilized. Hizbullah, who intervened the Syrian conflict, on the one hand fights on the field with its armed capabilities and on the other hand works on the construction of public opinion via its tv channel Al-Manar TV. This research aims to reveal how Al-Manar TV produces myths by using language of violence and how it works on re-constructing social realities of its audience. In this study, the period of terror and violence in Lebanon at the end of 2013 was chosen in order to analyze the myths constructed in TV news. Semiotic analysis was applied on Al-Manar TV's evening news videos during this period. It's aimed to reveal the relation between the political power and the discourse by analyzing the construction of myths. As a result of the study, it's concluded that Al-Manar TV constructs new images of the enemy by producing myths and offers violence politicies to eliminate them. Also it's argued that Hizbullah, defining its mission in Syria as jihad, has been deepening the social diversities and tensions in the region. By using the resistance discourse Hezbollah dwells on establishing hegemony beyond Lebanese borders. Lebanon, Hizbullah, Languag Violence, Construction of Socia Reality,Semiotics
Keywords: Kitle iletişim; Lübnan; Toplumsal yönleri