Endülüs'te Şurut (Belgeleme) ilmi - Kontbay, Hacer (My University, 2009)
vesaik, Endülüs ÖZET ENDÜLÜS’TE ŞURÛT (BELGELEME) İLMİ En genel anlamıyla “belge düzenleme esaslarını inceleyen ilim” olarak tanımlayabileceğimiz şurût ilmi, İslam yargı hukukunun bir dalıdır. Hakların korunmasında önemli bir işlevi olan hukukî işlemlerin yazıya geçirilmesi, Kur’an-ı Kerim’de tavsiye edilmiş ve gerek Hz. Peygamber, gerekse sahabe tarafından uygulanmıştır. Söz konusu uygulama gelişerek hicrî üçüncü yüzyılın başında müstakil bir ilim haline gelmiş ve zamanla bu alanda geniş bir literatür oluşmuştur. Özellikle Endülüslü fıkıhçılar, hem uygulamada hem de doktrinde şurût ilmine büyük önem vermişlerdir. Bu konuda Endülüs’te pek çok eser yazılmıştır. Şurût ilmi, İslam hukuk teorisi ile pratiği arasındaki ilişkinin incelenebileceği malzemeyi barındırması sebebiyle Batılı araştırmacıların da ilgisini çekmiş, çeşitli incelemelere konu olmuştur. Bu çalışmada, genelde şurût ilminin mahiyeti, konusu, tarihçesi ve literatürü hakkında bilgi verilmiş, özelde ise Endülüs’te şurût ilminin konumu ve literatürü incelenmiştir. Shurut, legal documents, Andalusia

SHURUT IN ANDALUSIA Shurut is a branch of Islamic law which treats the principles of documentation. Since it is one of the means of protecting rights, using written documents for transactions is both advised in Quran and practiced by the Prophet and his followers. This practice was improved in the course of the centuries and subsequently became an independent genre with its huge literature. Andalucian scholars had a significant role in this improvement, both practically and doctrinally. Shurut draws attentions of Western researchers since it is regarded to be the only sign of the connection between Islamic legal doctrin and current legal practice. This work provides general information about shurut, its subject, history and literature and specializes on shurut in Andalusia.
Keywords: İslam Dini; İslam Hukuku