Oküler Tüberküloz I: Epidemiyoloji, Patogenez ve Klinik Özellikler - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Dünya Sağlık Örgütü tüberküloz (TB) enfeksiyonunu morbidite ve mortalitenin en sık nedeni olması sebebi ile global bir acil olarak ilan etmiştir. TB aside dayanıklı bir basil olan Mycobacterium tuberculosis’in yol açtığı bir enfeksiyon olup genellikle akciğer dokusunu etkiler [pulmoner TB (PTB)]. Ancak vücudun diğer organ ve sistemlerinde de hastalığa yol açabilmektedir [Ekstrapulmoner TB (EPTB)]. PTB olan hastaların %1,4’ünde oküler bulguların gelifleceği tahmin edilmektedir, buna karşın oküler TB olan hastaların çoğunda PTB saptanamamaktadır. Oküler mikobakterium tüberkülozis enfeksiyonu PTB veya EPTB’nin hematojen yayılımının sonucudur. Semptomatik hastalık birincil enfeksiyondan ziyade genellikle oküler dokuda canlılığını sürdürmüş olan sessiz lezyonların reaktivasyonu yolu ile gerçekleşıir. Ayrıca immunaracı lıklı oküler TB uzak bir odakta (örneğin akciğer) yer alan mikobakterium tüberkülozis antijenlerine karşıı aşırı duyarlılık nedeni ile meydana gelebilir. Bu aşırı duyarlılık bakteri gözde bulunmadığı halde inflamasyon ile neticelenir. TB’a bağlı intraoküler inflamasyon (üveit) prezentasyonları içinde en sık olarak gözleneni arka üveit olup bunu sırası ile ön üveit, panüveit ve intermediyer üveit takip etmektedir. ‹ntraoküler TB tanısı için standardize edilmiş tanısal kriterlerin olmaması nedeni ile tanı ve tedavi konusunda zorluklar bulunmaktad›r. Son dönemlerde saflaştırılmış protein türevi (PPD) deri testi, interferon gama salınım analizleri, toraksın bilgisayarlı tomografisi ve polimeraz zincir reaksiyonu ile ilgili yapılmış çalşmalar oküler TB tanısının konulmasında yeni yaklaşımların doğmasına neden olmuştur. Bu derleme serisi, güncel literatür ışıgında klinik özellikler, tanısal yaklaşımlar, tanısal kriterler ve tedavi üzerinde yoğunlaşmaktad›r. (Turk J Ophthalmol 2011; 41: 171-81)

The World Health Organization has declared tuberculosis (TB) to be a global emergency, as it remains the most common single cause of morbidity and mortality worldwide. TB is caused by the acid-fast bacillus Mycobacterium tuberculosis and primarily affects the lungs [pulmonary TB (PTB)]. It can also affect any other part of the body [extrapulmonary TB (EPTB)]. It is estimated that 1.4% of patients with PTB will eventually develop ocular disease; however, in the majority of cases of ocular TB, PTB may not be documented. Ocular TB infection is usually a result of hematogenous spread during PTB or EPTB. Symptomatic disease most commonly develops after reactivation of dormant foci in the ocular tissue rather than being the manifestation of the initial infection. Immune-mediated ocular TB can occur due to hypersensitivity to M. tuberculosis antigens from a distant focus (such as lungs), despite the absence of the bacterium in the eye. The most common clinical presentation of intraocular inflammation (uveitis) due to TB appears to be posterior uveitis, followed by anterior uveitis, panuveitis and intermediate uveitis. The absence of uniform diagnostic criteria for intraocular TB has led to confusion regarding its diagnosis and management. Recent studies on the clinical importance of purified protein derivative (PPD) skin test, interferon-gamma release assays, chest computed tomography and polymerase chain reaction have provided a new approach to diagnosing ocular TB. This review series focuses on the clinical features, diagnostic techniques, diagnostic criteria, and treatment modalities in the light of recent literature. (Turk J Ophthalmol 2011; 41: 171-81)
Ocular Tuberculosis I: Epidemiology, Pathogenesis and Clinical Features
Keywords: Göz Hastalıkları