Orta öğretim kurumlarında öğretmenlerin sınıf yönetiminde karşılaştıkları disiplin sorunları ve başetme yolları - Akın, Gülşah (My University, 2002)
Bu araştırmada; ortaöğretim kurumlarında sınıflarda hangi durumlarda disiplinsiz davranışlar yapılmakta olduğunu ve bu yapılan disiplinsiz davranışlara karşı öğretmen ve yöneticilerin gösterdikleri tutum ve davranışların neler olduğu belirlenmeye çalışılacaktır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma anketleri İstanbul Kadıköy ilçesine bağlı 5'i resmi, 4'ü özel olmak üzere 9 ortaöğretim okulundaki öğretmen ve öğrencileri üzerinde uygulama yapılmıştır. Okullar tesadüfi örneklem yoluyla seçilmiş, 165 öğretmen ve 306 öğrenci denek üzerinde uygulama yapılıştır. Biri öğretmenlere, biri öğrencilere uygulanmak üzere iki anket formu hazırlanmıştır. Her iki anket formu da üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kişisel bilgiler, ikinci ve üçüncü kısımda ise bağımlı sorular yer almaktadır. Bu araştırma yedi bölümden oluşmaktadır. Bunlar; giriş,ilgili yayınlar, yöntem, bulgular, tartışmalar, sonuçlar ve önerilerdir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; sınıfta yapılan uygun olmayan öğrenci davranışlarının ortaya çıkmasında öğretmen hareketlerinin etkisi olduğu görülmüştür ve yapılan uygun olmayan karşı öğretmenlerin tutum ve davranışlarında farklılıklar olduğu saptanmıştır. Araştırmanın bazı önemli sonuçları şunlardır: öğretmenlerimizin etkili sınıf yönetimi ve sınıfta uyumu sağlama konusunda beceri eksiklikleri olduğu ortaya çıkmıştır. Rehberlik servisleriyle disiplin kurullarının, öğrencilerin disiplin sorununa çözüm maksadıyla yeterli bir faaliyette bulunmadıkları görülmüştür. Öğretmenlerin disiplinsiz öğrencilere informal cezalar verdiği ortaya çıkmıştır. Araştırmanın bazı önerileri şunlardır; ders planlı, programlı işlenmelidir, öğretmen dersi ilgi çekebilecek bir hale getirmeli. Dersin öğrenciye ne yarar sağlayacağı ve nerelerde kullanılacağını öğrencilere açıklanmalıdır. Disiplinsiz öğrenci veya öğrencilerle özel olarak konuşulmalı tüm sınıfın önünde öğrenci yerilmemelidir.

In this study, the undisciplined circumstances in secanadry school classrooms and the reactions of teachers and managers to this will undiscipined circumstances be examined. The model of scan is used in this study. The poll is applied over 9 secandry schools teachers and students. These schools are all in control of İstanbul, Kadıköy district and 4 of them are private schools 165 teachers and 306 students are used in the study and schools are chosen with no particular canditions. Two polls have been prepared one to be applied over the students and the other over teachers. Both questionaire forms consist of three parts. Fist part include personal information, second and third parts include the questions. This study is made up of seven parts; introduction, concerned literature, the ways used out comes, discussions, results and suggestions. According to the polls made, it is seen that the reason of the undisciplined behaviors in classrooms the teacher it is also seen that the reactions of teachers to the students behaviors vary. Some of the most important result of the study are that over teachers are not skilled enough to manage the classroom in an appropriate way and to create harmany in classroom. İt is also found put that the advisory service at schools do not aim at salving students disciplined students in informal ways. Some of the suggestions of this study are that the courses should be conducted according to a certain programme. The teacher should be able to make the course attractive for the students. The students should be told about the benefits of the courses. The teacher should talk to the students with problem privately. The teacher should not criticize the student in the classroom.
Keywords: Eğitim