The Effect of Balance Exercises On Functional Capacity in Children with Cerebral Palsy - ÜNLÜ, BEGÜM; YILDIZ ÖZER, AYSEL; POLAT, MİNE GÜLDEN (My University, 2022)
Giriş: Serebral Palsi (SP), aktivite kısıtlılıkları, duyu, algı, kognisyon, iletişim ve davranışları etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Ayrıca kas iskelet sistemindeki bozukluklar ve günlük yaşam aktivitelerindeki kısıtlamalar çocukların fonksiyonel kapasitelerin etkilemektedir. Erişkin dönemde yetersiz ambulasyon düzeyi de çocukların fonksiyonel kapasitelerini olumsuz etkileyerek kardiyopulmoner hastalık gelişme riskini arttırabilmektedir. Bu çalışmanın amacı SP’li çocukların rehabilitasyon programlarına ek olarak uygulanan denge egzersizlerinin fonksiyonel kapasite üzerindeki etkisini araştırmaktır. Gereç-Yöntem: Çalışma kapsamında dahil edilme kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmaya aileleri tarafından onay verilen 6-12 yaş arasında 44 SP’li çocuk değerlendirildi. Çocukların demografik bilgileri, klinik durumları, özgeçmiş ve soygeçmiş bilgileri kaydedildi. Denge değerlendirmesi Berg Denge Ölçeği (BDÖ); fonksiyonel kapasite değerlendirmesi On Metre Yürüme Testi ile yapıldı. Çocuklar denge egzersizlerinin dahil edildiği rehabilitasyon programına alındı. Altı hafta sonra değerlendirmeler tekrarlandı. Veri analizinde SPSS 16.0 paket istatistik programı kullanıldı. Analizler %95 güven aralığında, p<0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Değerlendirilen çocukların 17’si kız 27’si erkekti (yaş ortalaması: 9,56±1,74 yıl). Rehabilitasyon öncesi sonrası BDÖ skorları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05). Ayrıca rehabilitasyon sonrası on metre yürüme test sonuçları rehabilitasyon öncesi sonuçlarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı (p<0,05). Rehabilitasyon sonrası BDÖ ve yürüme hızlarının artış yüzdeleri arasında pozitif yönlü, orta şiddette, istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulundu (r: 0,425; p<0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre rehabilitasyon programı sonrasında SP’li çocukların BDÖ skorlarının ve on metre yürüme testine göre yürüme hızlarının arttığı görüldü. Ayrıca program sonrası dengedeki iyileşme ve fonksiyonel kapasitedeki gelişme yüzdelerin birbiri ile ilişkili olduğu saptandı. SP’li çocuklarda uygulanan rehabilitasyon programlarına eklenen denge egzersizleri, ambulasyona olan olumlu etkileri ile fonksiyonel kapasitelerinin gelişmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle programlara denge egzersizlerinin eklenmesi ve tedavide çocukların fonksiyonel kapasitelerinin gelişimine yönelik uygulamalara yer verilmesi pediatrik ve erişkin dönem kardiyopulmoner hastalık riskinin azaltılması açısından önem taşımaktadır.

Introduction: Cerebral Palsy (CP) is a developmental disorder that affects activity limitations, sensation, perception, cognition, communication and behavior. In addition, disorders in the musculoskeletal system and restrictions in activities of daily living affect the functional capacities of children. Insufficient ambulation level in adulthood may also negatively affect children's functional capacities and increase the risk of developing cardiopulmonary disease. The aim of this study is to investigate the effect of balance exercises applied in addition to rehabilitation programs of children with CP on functional capacity. Material-Method: Within the scope of the study, 44 children with CP between the ages of 6 and 12 who met the inclusion criteria and were approved by their families to participate in the study were evaluated. Demographic information, clinical status, and family history of the children were recorded. Balance assessment was done with Berg Balance Scale (BBS); functional capacity assessment was done with the Ten Meter Walk Test. Children were included in a rehabilitation program that included balance exercises. Evaluations were repeated six weeks later. SPSS 16.0 package statistics program was used for data analysis. The analyzes were evaluated at the 95% confidence interval, at the p<0.05 significance level. Results: Of the children evaluated, 17 were girls and 27 were boys (mean age: 9.56±1.74 years). When the BBS scores before and after rehabilitation were compared, a statistically significant difference was found (p<0.05). In addition, when the ten-meter walking test results after rehabilitation were compared with the results before rehabilitation, a statistically significant increase was found (p<0.05). A positive, moderate, statistically significant correlation was found between the percentages of increase in BBS and walking speed after rehabilitation (r: 0.425; p<0.05). Conclusion: According to the results of our study, it was observed that the BBS scores of the children with CP and their walking speed according to the Ten Meter Walk Test increased after the rehabilitation program. In addition, it was determined that the percentages of improvement in balance and functional capacity were correlated with each other after the program. Balance exercises added to rehabilitation programs in children with CP can help improve their functional capacities with their positive effects on ambulation. For this reason, it is important to add balance exercises to the programs and to include applications for the development of children's functional capacities in the treatment, in terms of reducing the risk of pediatric and adult cardiopulmonary diseases.
Serebral palsi̇li̇ çocuklarda denge egzersi̇zleri̇ni̇n fonksi̇yonel kapasi̇te üzeri̇ne etki̇si̇
Keywords: Denge; Fonksiyonel kapasite; Serebral palsi; Balance; Functional capacity; Cerebral palsy