İbrahim Müteferrika'nın Lehistan Elçiliği ve Bilinmeyen Sefaretnâmesi* - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Çok yönlü bir aydın olan ilk Türk matbaasının kurucusu İbrahim Müteferrika'nın en az bilinen yönlerinden biri de diplomat kişiliğidir. İbrahim Müteferrika, Osmanlı Devleti'nin Avusturya ve Rusya ile savaştığı dönemde Lehistan'a giderek çeşitli görüş- meler yaptı. Ancak bu diplomatik faaliyeti ile ilgili şimdiye kadar fazla bir bilgimiz bulunmamaktaydı. Aralık 1736-Şubat 1737 arasındaki Lehistan sefareti, bununla ilgili kaleme aldığı ve ilk defa tarafımızdan tespit edilen sefaretnâmesi ile sefaret takriri dönemin kaynakları ve diğer arşiv belgeleri ışığında bu makalede değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: İbrahim Mütefferrika, Lehistan, başhatman, diplomasi, sefaretname.

As a sophisticated intellectual, one of the least known aspects of İbrahim Müteferrika, the founder of Turkish printing press, is his service as a diplomat. İbrahim Müteferrika went to Poland and undertook negotiations during a time when the Ottoman Empire was fighting against Austria and Russia. However, hitherto we have not had much information about this particular diplomatic mission. In this article, we will examine his embassy to Poland between December 1736 and February 1737 under the light of contemporaneous historical sources and archival documents, through his ambassadorial account dedicated to this mission which we have recently discovered.
İbrahim Müteferrika's-Embassy of Poland and His Unknown Ambassadorial Account
Keywords: Sanat; Kültürel Çalışmalar; Tarih; Edebiyat