1980 sonrası Türkiye-Suriye ekonomik ilişkilerinin değerlendirilmesi - Gümüş, Ertuğrul (My University, 2006)
Ortadoğu siyasetinin önemli bir ülkesi olan Suriye, 20. yüzyıl içerisinde bağımsızlığını kazanmış ve son yıllara kadar devletçi bir ekonomik model ile ülke yönetilmiştir. 1990 sonrası sosyalist bloğun çökmesiyle daha liberal politikalara yönelmiş, serbest piyasa ekonomisine geçmiş, AB ülkeleri ve Uzakdoğu ülkeleriyle ticaretini geliştirmeye çalıştırmıştır. Ülke gözle görülür bir değişim içine girmiştir. Yabancıların ülkeye gelmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Türkiye bu anlamda Suriye için Avrupa’nın kapısı konumundadır. Özellikle AB ülkeleri, Rusya ve Ortaasya ülkeleri ile ilişkilerde Türkiye kavşak noktasındadır. Suriye ile geçmişte yaşamış olduğumuz önemli sorunlar zamanla bir tarafa bırakılmıştır. İki ülke arasında birçok anlaşma ve protokol imzalanmış ve ikili ticaretin geliştirilmesi, sınır ticaretinin arttırılması esas alınmıştır. 1980 sonrası Türkiye-Suriye ekonomik ilişkilerine baktığımızda her geçen gün daha iyiye gitmekte olduğunu görmekteyiz.

Syria, one of the main countries of Middle East in political aspect, got its independency within 20 century and till latest years it has been governed by state economical model. After collapse of Soviet Union in 1990 years, it started to follow more liberal politics, it moved on free market economy and tried to develope its trade with European and Far East countires. Country got visible changes. In order to attract foreigners they have done some law regulations. In this aspect Turkiye is a gate of Europe for Syria. Especially Turkiye is the key point in relation with European countires, Russia and Middle Asia countires. Serious problems that we faced with Syria has been put aside. Many aggreements and protocols has been signed between two countries and bileteral trade has been taken into close attention. We can see daily development in Turkiye- Syria relation a since 1980.
Keywords: Dış Ekonomik İlişkiler_Türkiye; Suriye_Dış İlişkiler_Türkiye; Türkiye_Dış Ekonomik İlişkiler_Suriye