Türk bankacılık sisteminde kredi riski ölçümü : Türkiye’de faaliyet gösteren kalkınma bankaları üzerine bir çalışma - Şenateş, Sena (My University, 2025)
2014 yılında nihai hali yayımlanan ve 01.01.2018 tarihinde Türkiye’de uygulanmaya başlanan TFRS 9 Standardı kapsamında ilk kez, beklenen kredi zararı modeli kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası A.Ş. ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. bankalarında kullandırılan toplam kredilerin ve bankacılık sektöründe kullandırılan ticari kredilerin beklenen kredi zararı modeli bileşenlerinden biri olan temerrüt olasılığını etkileyen makroekonomik göstergelere ilişkin ekonometrik modeller kurulmuştur. Üç segment açısından da model varsayımlarını karşılayan, aynı zamanda finansal açıdan yorumlanabilen modeller oluşturulmuştur. Bu çalışmanın amacı, TFRS 9 Standardı çerçevesinde Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası A.Ş., Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. bankalarının kredi takip oranlarının makroekonomik göstergelerle olan ilişkisini ortaya koymaktır. Literatür taraması ve kalkınma bankalarının kredi riskini etkileyebilecek makroekonomik göstergeler dikkate alındığında GSYİH büyüme oranı, PMI, Yurt İçi ÜFE Endeksi, dolar kuru, SOFR değişkenleri analize dahil edilmiştir.

In the context of the TFRS 9 Standard—finalized in 2014 and implemented in Turkey as of January 1, 2018—the expected credit loss model was adopted for the first time. This study establishes econometric models to examine the macroeconomic indicators influencing the probability of default—one of the key components of the expected credit loss model—for the total loans extended by Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası A.Ş. and Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş., as well as for commercial loans across the Turkish banking sector. The models constructed for all three segments meet the required statistical assumptions and allow for financially meaningful interpretations. The aim of this study is to explore, within the framework of the TFRS 9 Standard, the relationship between the non-performing loan ratios of Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası A.Ş. and Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. and selected macroeconomic indicators. Based on a comprehensive literature review and consideration of macroeconomic variables likely to affect the credit risk of development banks, the analysis incorporates the following indicators: GDP growth rate, Purchasing Managers’ Index (PMI), Domestic Producer Price Index (PPI), U.S. dollar exchange rate, and the Secured Overnight Financing Rate (SOFR).
Credit risk measurement in the Turkish banking system : a study on development banks operating in Turkey
Keywords: Bank loans; Banka kredileri; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Credit Risk; Development Banks; IFRS 9; Kalkınma Bankaları; Kantil Regresyon Modeli; Kredi Riski; Macroeconomic Indicators; Makroekonomik Göstergeler; Non-Performing Loans; Quantile Regression Model; Takipteki Alacaklar; TFRS 9; Turkey; Türkiye