Yabancılaşmış toplumda özne-nesne ilişkileri esinti - Yücel, Ali Altan (My University, 2015)
YABANCILAŞMIŞ TOPLUMDA ÖZNE-NESNE İLİŞKİLERİ ESİNTİ Özne-nesne ilişkilerinden doğan yabancılaşmanın özünde özel mülkiyetle birlikte ortaya çıkmış olan sahip olmacı ahlakın yattığı görülmüştür. Eski çağlarda puta tapıcılıkta görülen bu tür yabancılaşma varlığını tarih boyunca benzer biçimlerde sürdürmüştür. Modernleşmeyle birlikte insanlık giderek kendi ürünü olan nesnelerin egemenliği altına girmiştir. Modern sonrası dönemin tüketim odaklı toplumunda ise artık özne ve nesnelerin konumları yer değiştirmiştir. Günümüzde yabancılaşmanın tam anlamıyla ortadan kaldırılması olası gözükmemekle birlikte azaltılması yönünde bazı adımların atılabileceği görülmüştür. Üretim odaklı çözümlerin ötesinde insanın “sahip olmak”tansa “olma”ya çalışması ve gerçek anlamda “sevme”yi öğrenmesi gerektiği savunulmuştur. Tezin çerçevesinde gerçekleştirilen “Esinti” adlı kısa filmde, eski eşyalara ilgi duyan, yalnız bir yazar konu edilmiştir. Yazar ilk görüşte büyülendiği, fuları rüzgârda dalgalanan bir kızla tanışır. Ancak ilişkilerinin ilerlemesiyle giderek kendisinin de bir eşyaya dönüştüğünü fark eder. Film yazarın aradığı mutluluğu satın aldığı antika bir vantilatörde bulmasıyla sonlandırılmıştır. Yabancılaşma, Modernlik, Modern Sonrasılık, Tüketim Toplumu.

SUBJECT-OBJECT RELATIONS IN ALIENATED SOCIETY BREEZE It has been seen that in the essence of alienation that arise from subject-object relations, lays the possessive ethic which had come out with private property. This kind of alienation which had reached its ultimate form in idolatry of ancient ages has continued existing in similar forms throughout the history. Modernization has pushed the humanity under the hegemony of its own products. In the postmodern times’ consumption based society the positions of subject and object have replaced. Although its complete removal has not been seemed possible, today it has been seen that some steps could be taken in order to degrade alienation. Beyond the production focused solutions it has been defended that one first try “to be” rather than “to have” and learn “to love” in real terms. The short film “Breeze” which was realized in terms of the thesis narrates a lonely writer who has a close interest to old objects. He meets a girl with a waving foulard who fascinates him at first sight. However, when their relationship makes progress, he realizes that he turns into an object himself. The film was ended as he achieves happiness via an antique fan that he bought. enation, Modernity, Postmodernity, Consumer Society.
Keywords: İlişki; Nesne; Özne; Sanat