Ortaokul ve lise öğrencileri ile öğretmenlerinin Z-kütüphaneler ve eğitim-öğretim süreci arasındaki ilişkiye yönelik algılarının incelenmesi - İlgörmüş, Filiz (My University, 2020)
Kütüphane bilginin güncellenerek sistemli olarak toplandığı ve ilgi duyan herkese sunulduğu eğitsel bir yerdir. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin bilgiye rahat, hızlı ve sistematik olarak ulaşılabilen kütüphanelere her zaman ihtiyaç duyulacaktır.Z-Kütüphaneler teknolojik altyapı ile desteklenmiş ve sürekli güncellenerek zenginleştirilmiş kütüphanelerdir.Bu çalışmanın amacı Z-Kütüphanelerin öğrenme-öğretme sürecindeki etkilerinin incelenmesidir. Araştırmanın amaçları doğrultusunda ortaokul ve lise öğrencilerinin ve öğretmenlerinin Z-Kütüphaneler hakkındaki görüşleri incelenmiştir.Araştırmanın problem cümlesi “Z-Kütüphanenin öğrenme-öğretme süreçlerine etkisi nasıldır?” Olarak belirlenmiştir. Bu çalışma açımlayıcı desenli karma yöntem araştırmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ilinde Z-Kütüphaneye sahip 3 lise 3 ortaokul olmak üzere toplam 6 okuldan seçilen 450 öğrenci ve 60 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel kısmında nicel kısma katılan öğretmenler arasından 15 öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Araştırmanın öğrencilerle gerçekleştirilen nitel kısmında araştırmanın nicel kısmına katılan öğrencilerle odak grup görüşmesi yapılmıştır. Odak grup görüşmeleri ortaokullarda ve lisede her sınıf düzeyinden seçilen birer kız birer erkek öğrenci olmak üzere sekizer öğrenciden oluşacak şekilde oluşturulmuştur.Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından uzman görüşleri alınarak geliştirilen Z-Kütüphaneler Hakkındaki Öğretmen Görüşleri Anketi, Z-Kütüphaneler Hakkındaki Öğrenci Görüşleri Anketi, Z-Kütüphaneler Hakkındaki Öğretmen Görüşleri Görüşme Formu ve Z-Kütüphaneler Hakkındaki Öğrenci Görüşleri Odak Grup Görüşme Formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde istatistik paket tel verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarında öğretmenlerin görüşlerinde yaş bağımsız değişkenine göre anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Cinsiyet bağımsız değişkenine göre sonuçlara bakıldığında kadın öğretmenler erkek öğretmenlere göre Z-Kütüphanede araştırma yaparım ve Z-Kütüphanede daha fazla vakit geçirmek isterim ifadelerine daha fazla katılmaktadırlar. Z-Kütüphanenin çoğunlukla Türkçe ve Edebiyat derslerinde kullanıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Öğrenciler genel olarak Z-Kütüphaneyi faydalı ve ilgi çekici bulmaktadırlar. Cinsiyet bağımsız değişkene göre sonuçlara bakıldığında kız öğrenciler erkek öğrencilere göre Z-Kütüphanede daha fazla vakit geçirmek isterim. Z-Kütüphane derslerdeki başarıma katkı sağlar ifadelerine fazla katılmaktadırlar.Z-Kütüphanenin kapasitesinin, materyal çeşitliliğinin, bilgisayar sayısının artırılması kütüphanenin etkililiğini artıracaktır. Yalnızca Z-Kütüphaneden sorumlu bir personelin varlığı Z-Kütüphane hizmetlerinin devamlılığını sağlayacaktır.

The library is an educational place where information is updated, collected systematically and presented to everyone who is interested in without discrimination. No matter how technology advances, libraries that can access information comfortably, quickly and systematically will always be needed. Enriched-Libraries (Z-Kütüphane in Turkish) are libraries supported by technological infrastructure and enriched by constantly updating.The purpose of this study is to examine the effects of E-Libraries on the learning-teaching processes. For the purposes of the research, the opinions of middle school and high school students and teachers about E-Libraries have been examined.The problem sentence of the research is How is the effect of Z-Library on learning-teaching processes? determined as. This study is an exploratory patterned mixed method research. The study group of the research consists of 450 students and 60 teachers selected from 6 schools, 3 high schools and 3 secondary schools with E-Library in Istanbul. In the qualitative part of the study, semi-structured interviews were conducted with 15 teachers among the teachers who participated in the quantitative part. In the qualitative part of the research conducted with the students, a focus group interview was held with the students who participated in the quantitative part of the research. Focus group interviews were formed in middle schools and high schools, consisting of 8 students, 1 female and 1 male student selected from each grade level. As the data collection tool, the Teacher Opinions Questionnaire about E-Libraries, Student Opinions about E-Libraries and Teacher Opinions about E-Libraries Interview E-Libraries Focus Group Interview Form, which was developed by getting expert opinions by the researcher, were used. Statistical package program was used in the analysis of quantitative data, and content analysis method was used in the analysis of qualitative data.There was no significant difference in the opinions of the teachers according to the age independent variable in the research results. When looking at the results according to the gender independent variable, female teachers agree more with the statements that I do research in E-Library and I want to spend more time in E-Library compared to male teachers. It was concluded that E-Library is mostly used in Turkish and Literature lessons. Students generally find the E-Library useful and interesting. Looking at the results according to the gender independent variable, I would like to spend more time in the E-Library than female students. They strongly agree with the statements that E-Library contributes to my success in lessons.Increasing the capacity, material diversity and number of computers of the E-Library will increase the efficiency of the library. Only the presence of a staff responsible for the E-Library will ensure the continuity of the E-Library services.
Examining the perceptions of middle and high school students and their teachers on relationship between enriched school libraries and educational processes
Keywords: Education; Eğitim; High school students; High school teaching; İstanbul; İstanbul Enriched- Library; Junior high school students; Lise öğrencileri; Lise öğretimi; Middle school education; Ortaokul eğitimi; Ortaokul öğrencileri; Öğrenci Görüşleri; Öğretmen Görüşleri; Student Views; Teacher Views; Z-Kütüphane