Onuncu sınıf ders kitaplarındaki divan şiiri bölümünün öğretim programı açısından değerlendirilmesi - Oğuz, Selma (My University, 2011)
Bu çalışmayla yayımlanan onuncu edebiyat ders kitaplarındaki Divan Edebiyatı şiirlerinin tasnifini yapmak, buradan hareketle şiirlerin Orta Öğretim Türk Edebiyatı 10. Sınıf Öğretim Programına göre eğitimdeki kullanış biçimlerini ve ders kitaplarındaki şiirlerin eğitim yönünden daha verimli bir şekilde nasıl ele alınması gerektiğini belirtmek amaçlanmıştır. Bunun için Tebliğler Dergisi’nde okutulması tavsiye edilen iki tane onuncu sınıf edebiyat ders kitabında yer alan 14 adet divan şiiri incelenmiştir. Araştırmamızda müfredat programında belirtilen konunun, metnin seçiliş sebebine, Türk Dili ve Edebiyatı dersinin amaçlarına ve Orta Öğretim Türk Edebiyatı 10. Sınıf Öğretim Programına göre uygun olarak ele alınıp alınmadığı irdelenmiştir. Kitaplarda yer alan Divan Şiirleri, metnin kitaba alınış sebebi, hazırlık çalışmaları, sorular ve açıklamalar gibi metnin üzerinde yapılan çalışmalara göre değerlendirilmiştir. Bu manzum eserlerin, incelenen ders kitaplarında nasıl ele alındığı, ne gibi çalışmalarla öğrencilere kavratılmaya çalışıldığı Orta Öğretim Türk Edebiyatı 10. Sınıf Öğretim Programına göre incelenerek ortaya konulmuştur. Çalışma boyunca elde edilen bilgilerden yola çıkılarak, edebi metinlerin seçimi ve metin üzerinde yapılan çalışmalarla ilgili sonuç ve önerilere yer verilmiştir. Edebiyat Eğitimi, Ders Kitabı, Divan Şiiri, Lise.

ABSRACT The aim of us in study is; to classify the divan poems, which are puplished in the limitation of the Literature Curriculum in high school Literature books, by means of this to put foward the importance of the poems for education and to state how to discuss the poems in course books, more benefical from the point of view of education. So;24 poems, in the 2 second grade high school course books wriitten by divan poetry, which are recommended to be taught in the Bulletin Journal have been studied. In our study, it is studied that; whetter the subject which is staded in the curriculum is considered according to the selection reason of the text or not, the goals and the curriculum of the Turkısh Language and Lıterature course. Written divan poetry which take place in books, preparation studies, done on text like question and explanations. It has been put foward that; how these written in verse Works considered in studied course books, with what kind of activities they are tried to make the students to comprehend. As a result, in studied books, it is found that studies done on text havent been generally considered appropriately to the selection reason of the text. In selection of text is realised that; just benefited from the Works of the poets who became classic, and also studies done on selected text for course books are not in universality and away from the necessaries of the modern education. We gave place to the election of the text by the help of the information gathered about thesis. Key Words: Turkısh, Literature Education, Course Book, Text Literary, Poem, High School.
Keywords: Divan Şiiri; Öğrenim ve Öğretim