Boron konfigürasyonuna sahip F4+, Na6+, Mg7+, Al8+, P10+, Ar13+ gibi iyonlar için dielektronik ve radiative rekombinasyon oran sabitlerinin hesabı - Aykaç, Aslı (My University, 2004)
BORON KONFİGÜRASYONUNA SAHİP GİBİ İYONLAR İÇİN DİELEKTRONİK VE RADİATİVE REKOMBİNASYON ORAN SABİTLERİNİN HESABI Tezimizde Boron konfigürasyonuna sahip iyonları için radiative ve dielektronik rekombinasyon katsayıları hesap edildi. Bu katsayıların hesabı için Radiative ve Dielektronik rekombinasyon tesir kesitlerine ihtiyaç olduğundan önce bu tesir kesitleri hesap edildi. Bu tesir kesitleri de foto iyonlaşma tesir kesitlerinden ikinci quantalaşma formalizmi kullanılarak etkileşim tasvirinde türetildi. Tesir kesitlerinin eşik enerjileri hem ilk hem de son iyonik haller için çok konfigürasyonlu ve konfigürasyon etkileşimli bir yaklaşım çerçevesinde yapılan enerji hesaplarından elde edildi. Ayrıca oto iyonlaşma oranları için konfigürasyon ortalamalı formülleri de Slater integralleri ve Clebsch-Gordon katsayıları ( 3-j ve 6-j sembolleri ) cinsinden türettik. Konfigürasyon etkileşiminde kullanılan radyal orbitaller seçilen uygun konfigürsayonlardan Hartree-Fock yöntemi ile elde edildi ve bu Hartree-Fock denklemleri de tezimizde çıkarılmıştır. Teze konu olan iyonların taban hallerine ait enerji hesaplarından elde edilen sonuçlar deneysel verilerlede tablolarda karşılaştırılmıştır. Yapılan tüm enerji hesaplamalarının sonuçları, en düşük enerjili konfigürasyon referans alınarak ayrı ayrı tablolarda sunulmuştur. Dielektronik rekombinasyon katsayıları elektron sıcaklıklarının fonksiyonu olarak hem LS hem de LSJ kuplajına karşı gelen sonuçlarla sunuldu. Haziran, 2004 ASLI AYKAÇ

CALCULATION OF DIELECTRONIC AND RADIATIVE RECOMBINATION COEFFICIENTS FOR IONS WITH BORON CONFIGURATIONS LIKE In this thesis, we have calculated radiative and dielectronic recombination coefficients for ions with Boron configurations. Since radiative and dielectronic recombination cross sections are needed for the calculations of these coefficients, we first calculated these cross sections. These cross sections are related to the photoionization cross sections which are derived with in the second quantized formalizm in an interaction picture. Threshold energies for cross sections are obtained from energy calculations done for both initial and final states in a multiconfiguration with configuration interaction approach. We also provided formula for autoionization rates in terms of Slater integrals and Clebisch Gordon Coefficients . Radial orbitals used in configuration interactions are obtained in an Hartree-Fock approximation. Hartree-Fock equations used for the radial orbitals are also given in the thesis. Results from the energy calculations for the ground state of ions considered in this thesis are compared with experiment. Results of all energy calculations are presented in different tables for different ions. Dielectronic recombination coefficients are plotted in both and couplings. Haziran, 2004 Aslı AYKAÇ
Keywords: Fizik; Plazma Fiziği