A causal mediation analysis on education, wages, and post-school investment - Kul Gelal, Hande (My University, 2024)
Eğitim ve ücretler arasındaki ilişki, Mincer'in (1974) ufuk açıcı çalışmasından bu yana ilgi çekici bir konu olmuştur. O zamandan beri pek çok bilim insanı, yüksek öğrenimin daha yüksek ücret almanın temel koşulu olduğunu göstermiştir. Ancak yaş, cinsiyet, deneyim, meslek ve okul sonrası beşerî sermaye yatırımları gibi işçi ücretlerini etkileyen başka önemli faktörler de vardır. Tüm bu faktörler işgücü ekonomisi literatürünce irdelenmiştir, ancak okul sonrasında yapılan beşerî sermaye yatırımlarının ücretler üzerindeki etkisinin önemi geri planda kalmıştır. Eğitim ile ücretler arasındaki nedensel ilişki, tüm bu değişkenler arasındaki karmaşık bağlantıları içerir. Bu sebeple eğitim ve ücretler arasındaki nedensel ilişki bilim insanları tarafından daha da merak uyandırıcı bulunmuştur. Ne yazık ki, eğitimin ücretler üzerindeki nedensel etkisini okul sonrası yatırımları da kapsayacak şekilde inceleyen fark edilebilir bir çalışma mevcut değildir. Bu bağlamda, bu çalışma, eğitim ve ücretler arasındaki nedensel ilişkiyi özellikle okul sonrası yatırımları da içerecek şekilde açıklamaktadır ve nedensel çıkarım metodolojisini kullanarak, karmaşık ve kapsamlı bir çerçeve sunmaktadır. Araştırmada TÜİK tarafından yayımlanan Yetişkin Eğitimi Araştırması 2007'den yararlanılmıştır. Çalışmanın literatüre katkısı şunlardır: (1) Türk işgücü piyasası için eğitim, ücretler ve okul sonrası yatırım dinamiklerine ilişkin tanımlayıcı bulgular sunar; (2) literatürde kabul edilen gerçeklere ve gerçek hayattaki durumlara dayanan özgün bir nedensel grafik modeli sunar; (3) ikili endojen bağımsız değişkeni ve sıralı kategorik bağımlı değişken için enstrümental değişken tahmininin bir uygulanmasını sunar; ve (4) ikili bağımsız değişkeni ve sıralı kategorik bağımlı değişken için nedensel aracılık analizinin bir uygulamasını sunar. Aslında bu çalışma nedensel grafik modelleri ve nedensel aracılık analizini kullanarak Türkiye’de eğitim ve ücretler arasındaki nedensel ilişkiyi okul sonrası yatırımlarının aracılık etkisi ile birlikte inceleyen ilk çalışmadır. Betimsel istatistik sonuçları, okul sonrası yatırımların tek başına bakıldığında ücret artışlarına katkı sağladığını ve örgün eğitim ile okul sonrası beşerî sermaye yatırımları arasında bir korelasyon olduğunu göstermektedir. Ayrıca, meslek yüksekokul mezunları büyük olasılıkla DGS sınavı nedeniyle okul sonrası faaliyetlere yoğun bir şekilde katılmaktadır. Öte yandan enstrümental değişken analizi ve nedensel aracılık analizi sonuçları eğitim ile ücretler arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkiye işaret etmektedir. Ancak eğitimin ücretler üzerindeki dolaylı etkisinin neredeyse sıfır ve anlamsız olması, eğitim seviyesi dikkate alındığında okul sonrası eğitimin ücretler üzerindeki etkisini ihmal edilebilir kılmaktadır. Bununla birlikte, eğitimin ücretler üzerindeki doğrudan etki tahmini, gizli faktör yanlılığına karşı dayanıklıyken, dolaylı etki tahminleri çok hassastır. Son olarak, sonuçlar eğitimin ücretler üzerindeki doğrudan ve toplam etki tahminlerinde cinsiyete ve yaşa dayalı farklılaşmalar olduğunu ortaya koyarken, dolaylı etki tahminlerinde böyle bir farklılaşma gözlemlenmez.

The relationship between education and wages has been an interesting topic since the seminal work of Mincer (1974). Since then, many scholars have proven that higher education is a principal condition for obtaining higher wages. However, there are other important factors affecting workers' wages, such as age, gender, experience, occupation, and post-schooling human capital investment. Among these factors, the importance of the effect of post-school investment on wages is underappreciated in the labor economics literature. The causal relationship between education and wages encompasses a web of complicated connections between all such variables, making it much more compelling to explore. Unfortunately, there has not been a detailed study investigating the causal effect of education on wages in conjunction with post-school investment. In this context, the present study introduces a thorough framework explaining the causal relationship between education and wages, with a particular focus on post-school investment. The study utilizes the Adult Education Survey (AES) 2007, released by Turkish Statistical Institute (TURKSTAT) and employs the causal inference methodology. It contributes to the literature by presenting: (1) descriptive findings related to education, wages, and post-school investment dynamics for the Turkish labor market; (2) the first graphical causal model including the interconnections between education, wages, and post-school investment for Turkey; (3) an application of instrumental variable (IV) estimation for binary endogenous treatment and ordered outcomes; and (4) the first application of causal mediation analysis for binary treatment and ordered outcomes in the Turkish Labor Market. In fact, this is the first study in Turkey employing graphical causal models and utilizing CMA to uncover the causal effect of education on wages, along with the mediating effect of post-school investment. Descriptive results show that post-school investment contributes to wage, and there is a correlation between formal schooling and after-school human capital investments. Furthermore, Vocational Collage School (VCS) graduates heavily engage in post-schooling activities, most likely due to the Dikey Geçiş Sınavı (DGS) exam. On the other hand, IV estimates and CMA results indicate a positive and significant relationship between education and wages. However, the indirect effect of education on wages is almost zero and insignificant, which renders the effect of post-schooling on wages negligible when education level is considered. Moreover, the direct effect estimate of education on wages is robust to latent confounding, while the indirect effect estimates are very sensitive. Lastly, the results reveal gender- and age-based disparities in the direct and total effect estimates of education on wages, while no such disparities are observed for the indirect effect estimates.
Eğitim, ücretler ve okul sonrası yatırım üzerine nedensel aracılık analizi
Keywords: causal mediation analysis; causality; Cost; duyarlılık analizi; Economic aspets; Education; Eğitim; eğitimin getirisi; Ekonomik yönleri; enstrümantal değişken; instrumental variable; Maliyet; nedensel aracılık analizi; nedensellik; okul sonrası yatırım; ordered probit; post-school investment; returns to education; sensitivity analysis; sıralı probit education; Türkiye; Universities and colleges; ücretler; Üniversiteler ve yüksekokullar; wages