Situationsanalyse von zwei alternativen: Erneuerbare energien und kernenergie auf dem Türkischen energiemarkt - Ayık, Adem (My University, 2009)
Enerji, Yenilenebilir Enerji, Nükleer Enerji ÖZET Enerji, insanlık için ilk günden bugüne kadar en önemli konulardan biri olagelmiştir. Özellikle de Sanayileşme ve „modernleşen“ yaşam koşulları ile birlikte enerjiye olan talep çeşitlenerek artmıştır. Bu noktada 19. Yüzyılın sonundan itibaren, günümüzün konvensiyonel enerji kaynaklarına sahip olmak ve bunu kontrol edebilmek ülkeler ve büyük uluslararası kuruluşlar için, stratejik bir güç oyunu halini almıştır. Artık günümüzde, enerji kaynaklarında bağımsızlık ve enerji konusunda uluslararası arenada rekabet edebilirlik, bir „olmazsa-olmaz“ noktasına gelmiştir. Yakın geçmişe kadar yaşanmış, büyük ekonomik ve politik krizler, artık ekonomik olarak taşınamayan ülkelerin enerji faturaları ve hatta savaşlar konunun önemini karar vericilere sert bir şekilde „hissettirmiştirler“. Bir de petrol ve kömür gibi konvensiyonel enerji kaynaklarından kaynaklı olarak, doğaya verilen ağır zararlar, konunun güncel olarak üçüncü bir ayağı olan çevresel perspktifi de beraberinde getirmiştir. Enerji konusunda büyük ölçüde dışa bağımlı Türkiye’nin karar vericilerinin de, Avrupa Birliği ve Kyoto yolundaki adımların, zamanı kısıtlayıcı etkisiyle, zaman kaybetmeden, durumu analiz etmeleri, sağlam stratejiler belirleyip, doğru karar ve tedbirler almaları gerekir hale gelmiştir. Sorunun çözümü için, arz noktasında düşünülen iki önemli çözüm de: Yenilenebilir Enerji Kanynakları ve Nükleer Enerji olmuştur. Bu çalışma ile Ülkenin tüm kesimlerindeki karar vericilere yardımcı olabilmek adına, bu iki çözümün politik, çevresel ve ekonomik açıdan global ve yerel bir durum analizi sunulmaya ve elde edilen sonuçlarla bir ışık tutmaya çalışılmıştır. Çalışma sonunda, sorunun Dünya’daki çözüm ve eğilimler ile birlikte yerel kaynaklar da dikkate alındığında,en güzel Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile çözüldüğü görülmüş ve bu kaynakalrın da hangi alanlarda kullanılabileceği tespit edilmiştir. Schlüsselwörter: Energie, erneuerbare Energien, Kernenergie

ZUSAMMENFASSUNG Die Energie ist seit Anfang der Menschheit eines der wichtigsten Themen. Besonders nach der Industrialisierung und dem modernen Lebensstil ist der Bedarf an unterschiedliche Energieformen enorm gestiegen. In diesem Rahmen wurde besonders nach dem Ende vom 19. Jahrhundert die Kontrolle der konventionellen Energiequellen einer der strategisch primären Aufgaben der international agierenden Firmen und Länder, im Spiel um die Macht. Die Unabhängigkeit der Energiequellen und die Konkurrenz hier im internationalen Arena sind nicht mehr wegzudenken. Bis vor kurzem waren die Auslöser für politische und wirtschaftliche Krisen, Länder, die aus Energiegründen ihre Rechnungen nicht begleichen konnten. Die Entscheidungstreffer mussten es zum Teil am Leibe erleben. Auf der anderen Seite hat man die Natur wegen konventionellen Energiequellen wie Kohle und Erdöl schwer beschädigt und dies wurde zum Teil der modernen Problematik: der Umweltfrage. Die Entscheidungstreffer der Türkei, die zum größten Teil vom Ausland abhaengig ist, müssen unter dem Druck des Kyoto-Protokolls und der EU ohne Zeit zu verlieren, die Lage analysieren, bodenfeste Strategien entwickeln und dementsprechend zu handeln. Als Lösung kamen auch zwei wichtige Lösungsmittel auf der Angebotsseite in Frage: Erneuerbare Energiequellen und Kernenergie. Bei dieser Arbeit beabsichtigte man, den Entscheidungstreffern im Lande behilflich zu sein und ihnen im globalen und internationalen Sinne und aus, politischer, umweltlicher und wirtschaftlicher Sicht eine Analyse zu unterbreiten. Als Resultat und im Rahmen der internationalen Tendenzen hat man festgestellt, dass die beste Lösung dieser Frage, die erneuerbaren Energiequellen sind. Man hat auch die möglichen Anwendungsgebiete dieser Quellen zur Sprache gebracht.
Keywords: Enerji; Nükleer Enerji; Yenilenebilir Enerji