DIŞ BASIN KARİKATÜRLERİNDE 2.ABDÜLHAMİD’İN KİŞİSEL SUNUMU - TARIK PALANCI (My University)
Son yüzyılda yaşanan teknolojik gelişim her alanda olduğu gibi kendini kitle iletişim araçları alanında da göstermiş ve medyanın tek başına bir güç olmasını sağlamıştır. Bu gücü elinde bulunduran siyasi iktidarlar gibi hakim güçler egemen ideolojinin yeniden üretimi ve yayılması noktasında kitle iletişim araçlarıyla bireyler ve dolayısıyla toplumlar üzerinde eskiden beri etki oluşturup yönlendirmişlerdir. Kişilerarası ilişkileri etkileyen tutum ve davranışların istenilen şekilde oluşturulup yönlendirilmesi için medyanın organlarından biri olan mizah ve mizahın bir alt dalı olan karikatürler kullanılmıştır. Bu çalışmamızda da dış basın karikatürlerinde II.Abdülhamid’in kişisel sunumu ele alınarak hakim gücü elinde bulunduranların, bireylerin zihinlerinde medya aracılığı ile yaptıkları manipülatif algı yönetimlerine değinilmiştir. Böylece tarihsel olarak siyasi bir lider üzerinden bir toplumun ve bir medeniyetin aslından farklı bir şekilde ideolojik olarak karikatürlerde nasıl yansıtıldığı göstergebilimsel çözümleme yöntemiyle değerlendirilmiştir.

Technological development in the last century has shown itself in the field of mass media as it is every field, and it has made the media to be a power alone. The dominant forces like the political powers that hold this power, have been influencing and directing individuals and therefore societies through mass media at the point of reproduction and propagation of the dominant ideology. Humor, one of the media's organs, and caricatures that are a subset of humor, have been used to create attitudes and behaviors that affect interpersonal relationships in the desired way. In this study, the personal presentation of Abdulhamid II in the foreign press cartoons was adressed and referred to the manipulative perception management of dominant forces in the minds of individuals through the media. Thus, historically, it has been assessed by the use of semiotic analysis of how a society and a civilization are ideologically reflected in caricatures through a political leader differently from the original.
Keywords: Abdulhamid II; Caricatures; Communication; Göstergebilim Media; II.Abdülhamid; İletişim; Karikatür; Medya; Semiotics