Business process reengineering and its application in a multinational company - Özsoy, Beliz (My University, 2007)
İŞLETMELERDE YENİDEN YAPILANMA VE ÇOK ULUSLU BİR ŞİRKETTE UYGULANMASI Küreselleşme ve artan rekabet pek çok organizasyonu yaratıcı ve yenilikçi olmaya ve değişime dayalı yaklaşımlar benimsemeye zorlamaktadır. Süreçlerin Yeniden Yapılanması veya diğer adıyla Değişim Mühendisliği, bu değişim dünyasında son zamanlarda oldukça dikkat çeken en popular değişim yönetimi yaklaşımlarından birisidir. Literatürde başarılı ve başarısız örnekleri görülse de; değişim mühendisliği iş çevrelerince doğru ve dikkatli uygulandığında dramatik gelişme ve organizasyonel rekabet avantajı elde etmeyi sağlayan önemli bir yönetim aracı olarak görülmektedir. Bu bağlamda, bu tez çalışması ile günümüzün bu gözde yönetim trendi ile ilgili bilgi vermek ve çok uluslu bir şirkette gerçekleştirilen yeniden yapılanma projelerini inceleyerek iyileştirilebilinecek noktalarda öneriler getirmek ve şirkette gerçekleştirilen projelere çalışanların bakış açısını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu çerçevede, konuyu iyice kavrayabilmek için öncelikle Yeniden Yapılanmanın bir yönetim kavramı olarak ortaya çıkışı incelenmiş ve literatürde yer alan Yeniden Yapılanma tanımları ile birlikte; Yeniden Yapılanma prensipleri, Yeniden Yapılanma projelerini başarıya ulaştıran başarı faktörleri ve bu projeleri başarısızlığa uğratan faktörlere değinilmiştir. Diğer bölümde, literatürdeki farklı Yeniden Yapılanma metodolojileri ve süreçlerde değişim aracı görevi gören ve değişimi mümkün Yeniden Yapılanma katalizatörleri irdelenmiştir. Ford Motor, IBM Credit, Kodak gibi süreçlerin yeniden yapılanması uygulamasını başarıyla gerçekleştirmiş şirketler analiz edilmiş; süreçlerin yeniden yapılanması ile ilgili deneyimleri tartışılmış ve analiz spesifik bir çok uluslu şirkette odaklanmıştır. Analizin kapsamını bu çok uluslu şirketteki üretim, satın alma ve lojistik ile ilgili süreçlerin yeniden yapılanması alanında gerçekleştirilmiş projelerin analizi ve bu projeler ile ilgili iyileştirme önerileri oluşturmaktadır. Buna ek olarak firmanın üretim, satın alma ve lojistik bölümlerinde çalışanların şirkette gerçekleştirilen süreçlerin yeniden yapılanmasına ilişkin uygulamalar konusundaki görüş ve algılamalarını, bu uygulamaları başarılı bulup bulmadıklarını ve bu uygulamalardan tatmin olup olmadıklarını ortaya çıkarmak için firma çalışanlarına bir anket uygulanmıştır. Anket sonuçları çalışanların süreçlerin yeniden yapılanması uygulamalarına ilişkin görüşlerinin; şirkette üst yönetimin desteğinin sağlandığı, yeniden yapılanma uygulamaları sonucunda çalışanların verimliliğinin, moral ve motivasyonunun arttığı, amaçlanan hedeflere ulaşıldığı, bilgi paylaşımının ve müşteri memnuniyetinin arttığı yönünde olduğunu ortaya koymuştur. Süreçlerin yeniden yapılanması uygulamalarından beklenen sonuçların aksine, anket sonuçları çalışanların çoğunun yeniden yapılanma uygulamaları sonrasında karar verme yetkilerinde herhangi bir artış sağlanmadığını ve süreçlerin basitleşmediğini düşündüklerini ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte anket sonuçları, deneyimli çalışanların süreçlerin yeniden yapılanması sonrası karar verme yetkilerindeki artış ve süreçlerin basitleşmesi konusundaki görüşlerinin şirkette daha kısa süreden beri çalışan, deneyimsiz çalışanlara göre çok daha olumlu olduğunu göstermiştir. Anket sonuçları ayrıca çalışanların çoğunun süreçlerin yeniden yapılanması uygulamalarını başarılı bulduklarını ve bu uygulamalardan tatmin olduklarını göstermiştir. Yönetici pozisyonunda çalışanların yeniden yapılanma uygulamalarına ilişkin tutumlarının yönetici pozisyonunda olmayan çalışanlara kıyasla daha pozitif olduğu gözlemlenmiştir. Son olarak, literatürdeki süreçlerin yeniden yapılanmasına ilişkin metodolojiler incelenmiş, literatürden ve çok uluslu şirkette yapılan araştırmadan elde edilen bilgiler birleştirilerek bir yeniden yapılanma metodolojisi önerilmiştir. Önerilen metodolojinin süreçlerini performansta büyük gelişmeler sağlamak için yeniden dizayn etmeye çalışan şirketlere yardım etmesi beklenmektedir.

BUSINESS PROCESS REENGINEERING AND ITS APPLICATION IN A MULTINATIONAL COMPANY Increased competition and globalization compels most organizations to become innovative and adopt approaches based on change. Business Process Reengineering is one of these most popular change management approaches which has attracted great attention in this world of change recently. Even though there have been successful and unsuccessful cases stated in the literature, BPR has been touted as a vital management tool in order to achieve dramatic improvements and organizational competitiveness by business circles if it is implemented properly and carefully. In this context; with this thesis, analyzing Business Process Reengineering as today’s prominent management trend, examining the reengineering projects that have been undertaken in a multinational electronics and electrical equipment company, making suggestions for the areas that can be improved, and finally figuring out the company employees` point of view regarding these projects is intended. Within this framework, in order to grasp the topic completely, BPR’s emergence as a management concept was looked over initially and several definitions of BPR in literature along with its principles and factors which make reengineering projects successful and factors which lead to failure were also alluded. In the next chapter, different BPR methodologies from the literature as well as enablers of BPR which make change feasible and act as vehicles for processes to change were studied. After that, some companies like Ford Motor, IBM Credit, Kodak etc. which have fruitfully put reengineering into practice were analyzed; their experiences on reengineering are discussed and the analysis was focused on a specific multinational company. The scope of the analysis encompasses the examination of reengineering projects related with production, procurement and logistics in this multinational company and suggestions for improvement on these projects. In addition, a survey was conducted with the employees working in departments related with production, procurement and logistics of this company with the aim of finding out their perceptions on reengineering initiatives that have been implemented in the company, how they appraise the success of these reengineering implementations and their satisfaction with them. Survey results revealed that employees perceptions towards reengineering applications executed in the company were that top management commitment and support was ensured for these applications, as a consequence of these implementations employee productivity, morale, motivation were increased, aimed targets were attained, and information sharing and customer satisfaction were heightened. In contrast to the expected consequences of BPR, employee empowerment was not increased and processes did not become simpler from the employees point of view. However, survey results indicated that experienced employees have a positive perception concerning the increase in employee empowerment and process simplification as a result of reengineering applications, compared to inexperienced employees who have been working for the company for a short period of time. Additionally, the findings of the research revealed that most of the employees were satisfied with reengineering and found reengineering initiatives carried out in the company successful. Managers’ perceptions towards reengineering and the results of reengineering were found out to be more positive compared to the perceptions of non manager employees. Lastly, business process reengineering methodologies which are cited in the literature were examined and a research methodology was proposed by combining the information which was obtained from the research conducted in the multinational company and the literature. This proposed methodology is supposed to aid companies that strive to redesign their processes in order to accomplish dramatic performance improvements.
Keywords: Küreselleşme_Şirketler; Mühendislik Yönetimi; Yeniden Yapılanma