Factors affecting earthquake survivors' migration decision and destination choice after the February 6, 2023 earthquake - Çiçek, Melik Fırat (My University, 2025)
Bu tez, 6 Şubat 2023'te Türkiye'yi vuran depremden etkilenen insanların göç kararlarını ve varış yeri seçimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Ekonomik istikrarsızlık, siyasi sorunlar ve kişisel travma gibi mağdurları bölgelerini boşaltmaya iten faktörleri incelerken, aynı zamanda güvenlik, iyileştirilmiş yaşam koşulları ve destek ağları gibi varış yeri niteliğindeki şehir ve ülkelerin çekici faktörlerini de araştırmaktadır. Çalışmanın kapsamı, depremden kurtulup Türkiye içinde ve uluslararası olarak Avrupa, Kanada ve Japonya gibi bölgelere göç eden kişileri içermektedir. Bu araştırma, felaket sonrası göç dinamiklerini daha iyi anlamak için Lee'nin itme-çekme teorisini kullanmaktadır. Veri toplamak için yarı yapılandırılmış görüşmeler yürütülmüştür. Sonuçlar; sistemik kısıtlamalar, bireysel eylemlilik, ağlar ve dış baskılar arasındaki etkileşime vurgu yaparak çeşitlilik göstermiştir. Araştırmalar, göç kararlarında yalnızca ekonomik veya fiziksel güvenlik kaygıları değil, aynı zamanda psikolojik etkilerden ve sosyal ağların da rol oynadığını göstermektedir. Vize kısıtlamaları, mali engeller ve toplumsal baskılar gibi engeller göç sürecini önemli ölçüde etkilemiştir. Tez, doğal afetlerden kaynaklanan yerinden edilmenin karmaşıklıklarını ve duygusal yönlerini vurgulayarak zorunlu göç konusundaki tartışmayı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, afetlerden etkilenen nüfusların savunmasızlıklarını etkili bir şekilde ele almak için daha kapsayıcı uluslararası göç politikalarına olan ihtiyacı vurguluyor.

This thesis aims to examine the migration decisions and destination choices of people affected by the earthquake that struck Turkiye on February 6, 2023. It explores the push factors driving victims to evacuate their regions, including economic instability, political issues, and personal trauma, while also investigating the pull factors of destination cities and countries such as safety, improved living conditions, and support networks. The scope of the study includes examining survivors who migrated internally within Turkey and internationally to regions such as Europe, Canada, and Japan. This research utilizes Lee’s push pull theory to better understand post-disaster migration dynamics. To gather data, semi-structured interviews were conducted. Research revealed various results, indicative of the interaction among systemic constraints, individual agency, networks, and external pressures. Research indicates that migration decisions were influenced not only by economic or physical safety considerations but also by psychological effects and the influence of social networks. Obstacles such as visa limitations, financial impediments, and societal pressures significantly influenced the migration process. The thesis enhances the discussion on forced migration by highlighting the intricacies and emotional aspects of displacement resulting from natural disasters. The research findings highlight the necessity for more inclusive international migration policies to effectively address the vulnerabilities of populations affected by disasters.
Keywords: 6 Şubat depremi; Afet sonrası göç; deprem sebepli göç; Depremler; doğal afetler; earthquake displacement; Earthquakes; Emigration and immigration; February 6 earthquakes; göç politikaları; Göç ve göçmenlik; migration policy; natural disasters; Post-disaster migration; Social aspects; social networks; sosyal ağlar; Sosyolojik yönleri; Turkey; Türkiye