Kur’an’da Câhiliye Dönemi Müşrik Arapların ahiret inancına tepkileri - Irmak, Necmettin (My University, 2010)
KUR’ÂN’DA CÂHİLİYE DÖNEMİ MÜŞRİK ARAPLARIN ÂHİRET İNANCINA TEPKİLERİ Bu tezimizle câhiliye Araplarının vahyin nüzûlü esnasında âhirete dair Kur’ân’ın çağrısına gösterdikleri tepkileri yine Kur’ân’ın beyanları çerçevesinde ele almaya çalıştık. Kelâm ilminin ana konularından olan âhiret inancına câhilî bir toplumun tavırlarını Kur’ân’dan hareketle tespit etmenin, çağımız insanının bu husustaki sorunlarına ışık tutması açısından önem arzettiği inancı, bizi bu konuyu araştırmaya sevk etti. Çalışmamız giriş ve iki ana bölümden oluşuyor. Girişte, konumuza paralel yapılmış bazı çalışmalar ve etimolojik değerlendirilmeler yer alıyor. Birinci bölümde câhiliye Araplarının ve onların çevresinde yaşayan diğer inanç gruplarının âhirete dair yaklaşımlarına temas ediliyor. İkinci bölümde ise câhiliye Araplarının kendilerine gelen âhiret içerikli vahye karşı tavırları ve bu tavırlarındaki sebepler ele alınıyor. ret, kıyâmet, inkâr, müşrik.

THE REACTIONS OF THE POLYTHEIST ARABS IN JAHILIYYAH ERA TO THE BELIEF IN AFTERLIFE IN THE QURAN. In this thesis, we analysed the reactions of Jahiliyyah Arabs towards the message of afterlife in the Quran during its revealing, by the approach of Quran. Researching the reaction of a Jahili society’s towards belief of afterlife which is one of the main issues of Ilm al-kalam, has a great importance in terms of the same problems of modern people. This encourages us to research this subject. The work consists of introduction and two main parts. In the introduction some of similar researches and etymological analyses are revised. In the first part the approach of belief of afterlife of the Jahiliyyah Arabs and the people live around them is explained. In the second part the reactions of the Jahiliyyah Arabs towards afterlife related revelations and their reasons are discussed. Key words: Jahiliyyah, afterlife, judgement day, denial, polytheist.
Keywords: İslam Dini; Kelam; Kur’an-ı Kerim