Supply chain reengineering via service oriented architecture in healthcare supply chain in turkey - Turhan, Sultan Nezihe (My University, 2010)
TÜRKİYE SAĞLIK SEKTÖRÜNDE HİZMET YÖNELİMLİ MİMARİ İLE TEDARİK ZİNCİRİ YENİDEN YAPILANDIRMASI Son yıllarda, sağlık sektörü çok hızlı değişim yaşamaktadır. Bu değişimler, sağlık sektörünü, diğer sektörlerin uygulamakta olduğu yönetim prensiplerini kabul etmeye zorlamaktadır. Yazında, tedarik zinciri yönetim uygulamaları sonucunda elde edilen belirgin rekabet avantajlarını ve maliyet düşüşlerini ortaya çıkarmak ve vurgulamak amacıyla gerçekleştirilmiş birçok çalışma bulunmaktadır. Maalesef, sağlık sektörü, kendine has farklı yapısından ötürü, bu uygulamaları benimsemede çok yavaş kalmıştır. Üstelik sağlık sektöründe çalışanların işlerini çok hassas yapmaları gerekmektedir çünkü küçük bir hatanın bedeli bir başkasının hayatı olabilir. Sağlık tedarik zincirinde, “doğru ürün doğru zamanda doğru yerde olmalıdır” prensibi gerçekten bir zorunluluktur. Aynı zamanda sağlık sektörü yapısı gereği, üst yönetim desteğinin eksikliği, teşviklerin yanlış kullanılması, tedarik zinciri yönetimi konusunda eğitim almış kişilerin sınırlı olması ve tedarik zincirinin diğer ortakları ile istikrarsız ilişkiler gibi problemleri içinde barındırmaktadır. Türkiye’deki sağlık sektörünün içinde bulunduğu durum dünya geneline göre çok daha problemlidir. Sektörün içinde bulunduğu durumu iyileştirmek amacıyla, 2003 senesinde Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından “Sağlıkta Dönüşüm latılmıştır. Bu program sayesinde bugün, Türk sağlık sektöründe iyileşmeler gözlemlenmektedir fakat yine de, tedarik zinciri alanında henüz tam anlamıyla ilerleme kaydedilmiş değildir. Çalışma, tedarik zinciri yönetiminin temel prensipleri ve sağlık tedarik zincirinin özellikleri hakkında bir yazın taraması ile başlamaktadır. Ardından çok kısıtlı sonuçlar üretmesine rağmen, yaşanan problemleri tesbit edebilmek amacı ile Türkiye’deki sağlık tedarik zinciri hakkında eksiksiz bir yazın taraması yürütülmüştür. Tezde, Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli hastanelerdeki satın alma ve envanter yönetiminde ortaya çıkabilecek problemleri çözebilmek amacıyla yeni bir tedarik zinciri modeli önerilmektedir. Ana amaç, yönetimi gerçek anlamda destekleyecek bir bilgi teknolojileri (BT) altyapısına özel olarak odaklanarak, stok ve satın almayı yönetecek bir sistem oluşturmaktır. Tanımlanan model, hastanelerin satınalma ve stok yönetimini, “merkez eczane” diye adlandırılan bir başka merkeze dış kaynak kullanımı için devrettiği hizmet odaklı temelli Tedarikçinin Yönettiği Stok (TYS) modelidir. Modelin geliştirilmesi esnasında, tedarik zinciri iş süreçleri Hizmet Odaklı Mimari (HOM) kurallarına göre yeniden modellenmiştir. Bu noktadan, tedarikçinin yönettiği stok temeline süreç modeli gibi yeni bir tedarik zinciri bilgi teknolojileri sistem altyapısı da önerilmektedir. Gerçek dünyadaki işlevselliği kanıtlayabilmek için modelin ihtiyaç duyduğu bilgi teknolojileri altyapısı da tanıtılmıştır. Son olarak da model uygulandığında, tedarik zincirindeki performans artışı ve maliyet düşüşlerini ortaya koyabilmek için bir benzetim yapılmıştır. Çalışmanın yazında bu alandaki boşluğu doldurarak hem akademisyenlere hem de uygulamacılara tedarik zinciri yeniden yapılandırma tasarımlarında bir yön sağlaması umulmaktadır.

SUPPLY CHAIN REENGINEERING VIA SERVICE ORIENTED ARCHITECTURE IN HEALTHCARE SUPPLY CHAIN IN TURKEY In recent years, the healthcare sector has changed very rapidly. These changes oblige the healthcare sector to adopt the management principles applied by the other sectors. In literature, there are many studies which have been realized to reveal and emphasize the significant competitive advantage and cost reduction resulting from supply chain management practices. Unfortunately, the healthcare sector has been extremely slow to embrace these practices because of its own different nature. Moreover, in healthcare sector, participants must perform a highly accurate work because the cost of an error may be someone’s life. In healthcare supply chain, “right product must be in the right place at the right time” is really a must. Besides, the nature of this sector includes some barriers such as lack of executive support; misaligned or conflicting incentives; limited education on supply chain; and inconsistent relationships with other supply chain partners. The health sector in Turkey has more significant problems compared to the other countries. To ameliorate the situation of the sector, in 2003, Ministry of Health of Republic of Turkey has launched a transformation program in the field of health. Today, there are significant improvements in healthcare sector thanks to this transformation program, but still, in supply chain management the progresses are not as fast as the other areas. This study starts with a literature review of basic principles of supply chain management and characteristics of healthcare supply chain. Afterwards, a thorough review of Turkish healthcare supply chain literature - whose results are very limited - is conducted in order to determine the problems of this sector. The dissertation propose a new supply chain model in order to solve the problems that may occur in procurement and inventory management in small and medium sized hospital in Turkey. The main purpose is to create a new system to manage inventory and procurement with a particular focus on the IT infrastructure to support this management. The described model is a service oriented based Vendor Managed Inventory (VMI) model where hospitals outsource the procurement and inventory management to another center called “central pharmacy”. While the generation of the model, supply chain business process are reengineered according to SOA principles. From this, a new modeling of the supply chain IT system infrastructures as well as the process model is proposed based around vendor managed inventory. The IT infrastructure that the model needs to prove the functionality in real world is also presented. Finally, a simulation is done in order to make the economic justification of proposed system in terms of product availability, stock costs, order costs, product costs. The results of this dissertation is expected to make significant contributions to both literature and practice and shed light on future research on healthcare supply chain management in Turkey. It is expected that practitioners will benefit from this work in healthcare supply chain management and academicians will find a basis to further theory building and case study research.
Keywords: Sağlık_Türkiye; Tedarik Zinciri Yönetimi