The impact of conditional conservatism on value relevance of earnings : An empirical research in Turkey - Gökmen, Mehpare Karahan (My University, 2012)
ula Bağlı İhtiyatlılık, Karın Getiriye Yansıması, Panel Veri Analizi ÖZET KOŞULA BAĞLI İHTİYATLILIĞIN KARIN GETİRİYE YANSIMASI ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE’DE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA İhtiyatlılık muhasebedeki en eski kavramlardan biridir ve büyük etkisi vardır. Ancak muhasebede ihtiyatlılık üzerine yapılan tartışmalar ortaya çıkışı kadar eskidir. Asıl olarak bir grup, fırsatçı davranışları engellemesi sebebiyle varlığını savunurken, karşıt görüşlüler finansal muhasebe bilgisinin tarafsızlığına zarar verdiğini iddia etmektedirler. İhtiyatlılıkla uyumlu olarak bazı muhasebe politikalarına göre belirli kazanç ve kayıpların farklı şekillerde muhasebeleştirilmesi ikinci grubun görüşünün temelini oluşturmakdır. Bu tezde muhasebede ihtiyatlılık üzerine olan literatüre Türkiye’de yapılan ampirik bir araştırma ile katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Muhasebede ihtiyatlılığın iki türünden birisi olan koşula bağlı ihtiyatlılık değerleme açısından muhasebe bilgisinin kullanışlılığı üzerindeki etkisi bağlamında ele alınmaktadır. Karın getirye yansıması finansal bilginin kullanşılılığının göstergesi olarak seçilmiştir. Koşula bağlı ihtiyatlılık ve karın getiriye yansımasının ölçülmesi için kullanılan yöntemler hem finansal muhasebe hem de sermaye piyasası verisi içerdiği için bu tezin bir katkısı da Türkiye’de yapılan Sermaye Piyasasına Dayalı Muhasebe Araştırmaları’nadır. Panel veri istatistiksel analizi kullanılarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören 106 üretim şirketi için elde edilen ampirik kanıtlar koşula bağlı ihtiyatlılığın karın getiriye yansıması üzerinde olumsuz bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Bulgular ayrıca Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu’nun ihtiyatlılığı Kavramsal Çerçeve’den çıkarma kararlarını destekler niteliktedir. Conditional Conservatism, Value Relevance of Earnings, Panel Data Analysis

THE IMPACT OF CONDITIONAL CONSERVATISM ON VALUE RELEVANCE OF EARNINGS: AN EMPIRICAL RESEARCH IN TURKEY Conservatism is one of the oldest concepts in accounting and has a great influence. However debates on accounting conservatism are as old as its existence. Basically as one group defends its existence due to prevention of opportunistic behaviors, opponents of this view suggests that accounting conservatism impede the neutrality of financial accounting information. Asymmetric treatment of gains and losses under some accounting policies in accordance with conservatism constitutes basis for the view of the latter group. In this thesis it is aimed to contribute to literature on accounting conservatism with empirical research in Turkey. Conditional conservatism which is one of two types of accounting conservatism is held in context of its impact on usefulness of accounting information for valuation. Value relevance of earnings is chosen as the proxy for usefulness of accounting information. As measurement methods for conditional conservatism and value relevance of earnings contain both financial accounting and capital market data, another contribution of this thesis is to Capital Market Based Accounting Research in Turkey. Empirical evidence provided using panel data statistical analysis on 106 manufacturing firms listed on Istanbul Stock Exchange indicates that conditional conservatism has a negative impact on value relevance of earnings. The findings of the thesis also support the decision of International Accounting Standards Board for the exclusion of conservatism from Conceptual Framework.
Keywords: Koşula Bağlı İhtiyatlılık; Muhasebe; Panel Veri Analizi