Hollanda hastalığı ve Rus ekonomisi : teorik ve ampirik değerlendirme - Mametov, Liuman Seit (My University, 2019)
Bu çalışmada Rusya Ekonomisinde Hollanda Hastalığı olarak bilinen yaygın ekonomik kavram değerlendirilecektir.Hollanda hastalığı, döviz kurunu güçlendiren ve aynı zamanda ülkenin imalatının rekabet gücünü azaltan da bir olgudur.Dövizin güçlendirilmesi çoğunlukla ülkedeki büyük maden rezervlerinden kaynaklanmaktadır. Ülkenin sahip olduğu bu kaynakların satışları ülkeye çok miktarda döviz getirisi sağlamaktadır. Bu sayede ülkenin para birimi güçlenmektedir. Ülkenin döviz kurunun diğer para birimlerine göre yükselmesi sonucunda ülkenin sanayi ürünlerinin fiyatları da dünya piyasasında artmaktadır.Bu çalışmada Rusya Ekonomisindeki ‘Hollanda Hastalığı’nın varlığı sorgulanarak hastalığın tanımlanabilmesi için Rus Ekonomisi genel hatları ile ele alınacaktır.Bununla beraber Hollanda Hastalığının tespit edilmesi, belirlenmesi aşamasında belli göstergelerin ele alınması gerekmektedir. Bu göstergeleri aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür. Bu göstergeler:- Doğal kaynak ihracatına bağımlılığın artması; - Rublenin değer kazanması;- İmalat sektöründe düşüş gözlenmesi;- Hizmet sektörünün büyümesi;- Sektörler arasındaki ücret farklılığının artması;- Finansal kaynakların eksikliği.Bu göstergeler incelendikten sonra petrol fiyatları ile ana makroekonomik göstergeler (Ruble/ Dolar Döviz Kuru, GSYH, Uluslararası Rezervler) arasındaki bağımlılığı belirlemek için ekonometrik bir analiz yapılacaktır.

In this paper we consider such an economic phenomenon as the Dutch disease in Russia.Dutch disease is a phenomenon in which the exchange rate strengthens and harms the competitiveness of the country's industry in the world market.Strengthening of the currency is most often due to the presence of large deposits of resources in the country. Their sale brings a large amount of foreign currency to the country. Thus, the country's currency is strengthening. And due to the growth of the exchange rate of the currency in relation to other currencies, the prices for the country's industrial products on the world market are increasing.In this paper, we want to identify the presence of Dutch disease in Russia. In order to do so, we make an overview of Russian economy. Next we analyze the Dutch Disease symptoms: -The rising dependency on natural resource export;-The appreciation of the Ruble;-Decline in manufacturing sector;-Growth in service sector;-Increasing wage gap between sectors;-lack of financial resources. And then we make an econometrical analysis to identify dependence between oil price and main macroeconomic indicators (Rub/ Dollar Exchange Rate, GDP, International Reserves).
Keywords: Dutch Disease in Russian Economy; Economy; Ekonomi; Hollanda Hastalığı; Rus; Rus Ekonomisi; Russia; Russian; Russian Economy; Rusya; Rusya Ekonomisinde Hollanda Hastalığı Dutch Disease