Türk yazılı basınında ensest haberlerin analizi : Cumhuriyet ve Yeni Şafak gazetesi örneği - Turan, Ayça (My University, 2020)
Aile içi cinsel istismar anlamına gelen ensest, hukuken evlenmeleri yasak olan aile bireyleri arasındaki cinsel ilişki olarak tanımlanmaktadır. Ensest kapsamına aile üyeleri girdiği gibi, çocuğa/ gence bakmakla yükümlü tüm kişiler biyolojik bağa bakılmaksızın bu tanıma dahil edilmektedir. Ensest insanlık tarihinin en başından beri bir tabu (yasak) olarak görülmektedir ve bu durum da ensestin kolayca açığa çıkarılamaması sorununu beraberinde getirmektedir. Özellikle ataerkil toplumlarda, ensestin gizli tutulmasındaki en önemli sebep, ensest saldırganının çoğunlukla mağdurdan sorumlu olan ve mağdurun üzerinde otorite sahibi olan kişi tarafından gerçekleştirilmesidir. Ensest olgular erkeğin kadın üzerindeki hakimiyetinin görünür olduğu ataerkil düzende karşımıza çıkmaktadır. Buna göre, erkek, özel alana dahil olan ve erkeğin iktidarının en görünür olduğu ev içinde cinsel üstünlük kurmaktadır. Türkiye’de ortaya çıkarılmış ensest vakalarının daha çok baba-kız ensesti olması da kadının toplumda çok fazla söz sahibi olmamasıyla ve erkeğin kadın üzerindeki egemenliğiyle bağlantılıdır. Ataerkil ideolojiden beslenen medya da toplumda açığa çıkarılması güç olan ensest olgular karşısında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yeniden üreten bir konuma sahiptir. Bu çalışmada, Türk yazılı basını özelinde ensest konulu haberlerin içeriklerine bakılarak haberlerde ensestin nasıl görmezden gelindiğine ve haberlerde anlamın nasıl inşa edildiğine odaklanılmıştır. Cumhuriyet Gazetesi ve Yeni Şafak Gazetesi’nin 2008-2018 yılları arasında yayınladığı ensest konulu haberler eleştirel söylem analizi yöntemiyle irdelenerek, haberlerde ensestin üstünün örtüldüğü kanaatine varılmıştır.

Incest, which means a sexual abuse in the family, is defined as the sexual relationship between people who are legally not allowed to marry each other. Incest includes both family members as well as the people who are responsible for the care of child/ adolescent regardless of any biological connection. Incest is seemed to be a taboo from the beginning of the men history, and this brings the problem of not being uncovered easily. Especially in patriarchal societies, the most important reason of keeping incest as a secret is, the abuser is mostly the one who is responsible for the care of victim or is someone who has authority over the victim. Incest features appears in patriarchal environment where the dominance of men over women is obvious. Accordingly, the man establishes sexual superiority in the home, which is included in the private space and where the power of the man is most visible. Most of the incest cases uncovered in Turkey is father-daughter incest and this is also linked with the power of men over women and women not having a right to speak. The media, feeding from patriarchal ideology is also positioned in a place, reproducing sexual inequality against incest features that are not easy to uncover in the society. In this study, the content of incest subjected news of Turkish written press was examined and focused on how incest is being ignored and the meaning is built. The incest subjected news published in Cumhuriyet and Yeni Şafak newspapers in between 2008 and 2018 are examined by critical discourse analysis method and as a result, that incest is concealed in those news.
Keywords: Basın; Cinsel İstismar Incest; Cumhuriyet Gazetesi; Cumhuriyet Newspaper; Ensest; Gazetecilik; Gender; Journalism; Media; Medya; Press; Sexual Abuse; Toplumsal Cinsiyet; Turkey; Türkiye; Yeni Şafak Gazetesi; Yeni Şafak Newspaper